Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) presenterar uppgörelsen om ensamkommande unga. Arkivbild.
Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) presenterar uppgörelsen om ensamkommande unga. Arkivbild.

Ihjälkramningseffekt bakom MP:s medieskugga

Att Miljöpartiet har hamnat i medieskugga under året kan förklaras av att partiet kramas ihjäl i koalitionen med Socialdemokraterna, menar statsvetaren Marja Lemne.

ANNONS
|

Miljöpartiet är det enda parti som under året fått mindre exponering i medierna. Värst är siffrorna för språkröret Gustav Fridolin, som backade med 30 procent, enligt TT:s och analysföretaget Retrievers undersökning.

- Det är klassiskt att ett litet parti i koalition med ett större kramas till döds, visar internationell forskning. Vi kan ju se exemplet i Tyskland med Socialdemokraterna och Angela Merkels kristdemokrater. Man kommer i skymundan, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

ANNONS

Fokus på M-ledaren

Förutom ett minskat intresse för partierna som skramlar kring fyraprocentsgränsen är det flera faktorer som ligger MP i fatet just nu – och som kan förklara att partiet får mindre uppmärksamhet än vad det kanske förtjänar, anser Lemne.

- Som jag uppfattar det så är det väldigt mycket fokus på den nye Moderatledaren. Samtidigt är det lite förvånande med tanke på striden om de ensamkommande, där Miljöpartiet drivit Socialdemokraterna framför sig. Men om man lägger ihop det med de svikande opinionssiffrorna och att språkrören i en mätning ligger underst i förtroende som partiledare, så är det sammantaget en tendens som visar på ett ökande ointresse för Miljöpartiet, säger hon.

Lemne nämner matsvinnet som en annan fråga där MP inte lyckas ta sig igenom mediebruset.

"Blir en ond cirkel"

Men partiet kan komma tillbaka i strålkastarljuset, även om klockan tickar inför valet i september nästa år.

- Miljöpartiet har ju en gång tidigare åkt ur riksdagen och sedan återkommit. Ofta har deras framgångar hängt samman med stora miljökatastrofer som säldöden, så det är ännu för tidigt att uttala sig om. Eller så är det så enkelt att alla tagit till sig miljöfrågorna, säger Marja Lemne.

ANNONS

Forskning visar också att partiledaren har en väldigt stor betydelse för ett parti.

- Om man inte syns kan det påverka negativt. Det blir en ond cirkel, säger Lemne.

TT

ANNONS