Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180720-blufflakareuv4-719484_se.hp_1.jpg
Hovrätten mildrar dom mot bluffläkaren som kommit över stora summor pengar genom falsk medicinförsäljning över telefon. Arkivbild.

Hovrätten mildrar dom mot "bluffläkaren"

Hovrätten mildrar straffet för den man som utgav sig för att vara läkare och lurade många äldre på stora summor pengar. Mannen döms till sex års fängelse.

I tingsrätten dömdes han till sex år och elva månader.

Genom att utge sig för att vara läkare, och ha tillgång till folks patientjournaler, fick mannen de äldre att betala stora summor för falska mediciner. Offren, de allra flesta äldre kvinnor, valdes ut genom sökningar på internet och vissa av offren förlorade uppåt 100 000 kronor på bluffen.

Bedrägerierna misstänks ha pågått under minst ett och ett halvt års tid innan mannen, som är i 45-årsåldern, greps i London 2017.

Mannen dömdes i mars i år mot sitt nekande vid Göteborgs tingsrätt för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri. Både försvarssidan och åklagare överklagade domen.

Hovrätten i västra Sverige gör nu en annan bedömning på elva av åtalspunkterna och dömer mannen för 24 fall av grovt bedrägeri och 37 fall av försök till grovt bedrägeri.

I likhet med tingsrättens bedömning ska mannen betala ett skadestånd på totalt uppåt två miljoner kronor till offren.

En kvinna med nära kopplingar till "bluffläkaren" åtalades tidigare i år misstänkt för inblandning i bedrägerierna. Efter förhandlingar i Göteborgs tingsrätt friades kvinnan från alla misstankar i torsdags.

Fakta: Bedrägeriet

TT

Brotten som fanns med i åtalet har begåtts mellan januari 2016 och maj 2017. Under den perioden gjordes minst 615 polisanmälningar av fall med samma tillvägagångssätt.

Bedrägerierna och bedrägeriförsöken i åtalet gällde 76 äldre personer och 75 av dessa är kvinnor. Mannen fälldes i tingsrätten för alla åtalspunkter utom fyra.

Omkring en tredjedel av de drabbade som ingår i åtalet bodde i Stockholmstrakten. De andra var spridda över landet. Flera bodde i Sörmland, Småland eller Göteborgstrakten, men det finns fall även från exempelvis Skåne och Östergötland.

Källa: Göteborgs tingsrätt, Åklagarmyndigheten, TT

MEST LÄST