Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180720-blufflakare-718256_se.hp_1.jpg
Hovrätten mildrar dom mot bluffläkare. Arkivbild.

Hovrätten mildrar dom mot bluffläkare

Hovrätten mildrar tingsrättens dom och sänker fängelsestraffet för den man som utgett sig för att vara läkare och lurat ett stort antal människor på pengar. Mannen döms nu till sex års fängelse, en sänkning från den tidigare domen på sex år och elva månaders.

Genom att utge sig för att vara läkare och med insyn i patientjournaler lurade mannen människor att sätta in pengar till honom för specialvård och medicin. Offren, de allra flesta äldre kvinnor, valdes ut genom sökningar på internet och vissa av offren förlorade uppåt 100 000 kronor på bluffen.

Bedrägerierna misstänks ha pågått under minst ett och ett halvt års tid innan mannen, som är i 45-årsåldern, greps i London 2017.

Fakta: Bedrägeriet

TT

Brotten som fanns med i åtalet har begåtts mellan januari 2016 och maj 2017. Under den perioden gjordes minst 615 polisanmälningar av fall med samma tillvägagångssätt.

Bedrägerierna och bedrägeriförsöken i åtalet gällde 76 äldre personer och 75 av dessa är kvinnor. Mannen fälldes i tingsrätten för alla åtalspunkter utom fyra.

Omkring en tredjedel av de drabbade som ingår i åtalet bodde i Stockholmstrakten. De andra var spridda över landet. Flera bodde i Sörmland, Småland eller Göteborgstrakten, men det finns fall även från exempelvis Skåne och Östergötland.

Ytterligare en person misstänks vara kopplad till fallen och häktades tidigare i år efter ett gripande i Frankrike.

Källa: Göteborgs tingsrätt, Åklagarmyndigheten, TT

MEST LÄST