Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  De båda män som hotas av uteslutning i Vänsterpartiet i Dalarna säger att de inte tänker lämna självmant. Arkivbild.

  Hotas av uteslutning ur V: Tänker inte lämna

  Kommunalrådet Leif Lindström är en av dem som hotas av uteslutning ur Vänsterpartiet. Han anklagas för att ha hånat och ifrågasatt den kvinna som anmälde Lars Ohly för sextrakasserier – men vill vänta med att bemöta anklagelserna.

  Lindström, som är kommunstyrelsens förste vice ordförande i Borlänge, säger att han inte har några planer på att lämna partiet självmant.

  - Det har jag inte tänkt, men jag kommer att ge min syn på det i morgon eller övermorgon, säger Lars Lindström till TT.

  Han anklagas för att ha hånat och ifrågasatt Frida Holmgrens vittnesmål. Hon anmälde förre V-ledaren Lars Ohly för sexuella trakasserier under partiets arrangemang Vänsterdagarna i höstas.

  Ingen anledning

  Holmgren påstår att efter hennes vittnesmål kallade Lindström till möte i en partiföreningslokal i Dalarna för att diskutera metoo och huruvida det var rätt eller fel det som hänt Lars Ohly, och att hennes vittnesmål utmålades som ett splittringsförsök.

  Men Lars Lindström vill inte ge några kommentarer till de anklagelser som riktas mot honom – och som nu lett till att partiets länsförbund kräver att han utesluts.

  - Jag kommer att göra ett speciellt uttalande, men jag har sagt allt jag ska säga, säger han.

  Den andre mannen som hotas av uteslutning är ordförande i en lokalförening och kommunpolitiker. I Facebookgrupper för folk inom partiet ska han ha gjort sig rolig över polisanmälan, kallat anklagelserna mot Ohly förtal, sagt att Frida Holmgren skulle behöva terapi och att hon blivit antastad av män i sin ungdom, enligt hennes utsago.

  "Hon har varit modig"

  När TT når mannen menar han att han inte gjort något fel och att det bedrivs en "häxjakt". Lokalpolitikern menar att det han skrev i gruppen var att han blev chockad över att Lars Ohly kunde anklagas.

  - Då tolkade de det som att jag tog ställning för Ohly, vilket jag inte gjort. Jag tycker hon har varit modig som gjort en polisanmälan.

  Han hävdar att han och Frida Holmgren har en konflikt som är ett år gammal och bottnar sig i det förra årsmötet då hon ville bli ordförande, men att hon inte fick tillräckligt med röster.

  Han reagerar starkt på att han kan komma att uteslutas ur Vänsterpartiet

  - Man kanske kommer överklaga, det kanske jag kommer göra. Det är ett ganska auktoritärt parti med stenhård partipiska. Har man en avvikande uppfattning så blir man mobbad.

  - Det är väldigt toppstyrt och obehagligt, jag kan rent av tycka att det är stalinistiskt, säger han.