Regerande världsmästaren i schack Magnus Carlsen (höger) och utmanaren Fabiano Caruana under ett VM-parti i London.
Regerande världsmästaren i schack Magnus Carlsen (höger) och utmanaren Fabiano Caruana under ett VM-parti i London.

Historisk remisvit i schack-VM

Historia är skriven i schack-VM. Alla tio partier som spelats hittills i schack-VM har slutat med remi (oavgjort). En sådan svit har schackvärlden aldrig skådat.

ANNONS
|

Om matchen mellan norske titelförsvararen Magnus Carlsen och den amerikanske utmanaren Fabiano Caruana tills nu varit delvis trög och utan geist, så hettade det till rejält på torsdagen i London.

- Jag tror att detta är ett parti för historieböckerna. Det var så mycket känslor och Caruana var tvungen att chansa, säger den respekterade schackjournalisten Leontxo García som arbetar för El País till norska VG.

ANNONS

Han talar om en episk kamp och det bästa partiet än så länge.

- Det mest komplicerade partiet i matchen, instämmer Caruana.

"Bara nerver"

Carlsen till VG:

- Det var bara nerver hela vägen. Jag kände att jag hade stora vinstchanser, men det var svårt att se.

I torsdagens remi förde den 27-årige norrmannen de svarta pjäserna. I det 44:e draget spelade han oväntat kungen från e5 till d4, varpå de norska kommentatorerna drog efter andan.

- Han har övervärderat sin egen ställning och försatt sig själv i onödigt mycket trubbel, sade systern Ellen Carlsen i VG-studion.

Men trots tidsnöd lyckades Carlsen hålla ut i ett tornslutspel som Caruana inte såg några möjligheter i.

ANNONS

Tre titlar

Ställningen är 5–5. Först till 6,5 poäng vinner. Partivinst ger en poäng, remi en halv poäng. Det elfte partiet spelas på lördag.

Skulle det vara lika efter tolv partier vankas omspelspartier i allt raskare tempo – snabb, blixt och till sist så kallad armageddon – för att skilja kombattanterna åt.

Carlsen erövrade sin första VM-titel 2013. Då blev han den näst yngste världsmästaren genom tiderna. 2014 och 2016 försvarade han titeln.

TT

ANNONS