En koloni magellanpingviner i Argentina. Pingvinerna är de havsfåglar som bidrar med de största mängderna kväve och fosfor till miljön.
En koloni magellanpingviner i Argentina. Pingvinerna är de havsfåglar som bidrar med de största mängderna kväve och fosfor till miljön.

Havsfåglarna gödslar haven

Världens havsfåglar gödslar haven och kusterna på jorden med enorma mängder näringsämnen, enligt en ny studie.

ANNONS
|

Resultaten visar att havsfåglarna bidrag till den globala cykeln av kväve och fosfor är lika stort som kvävefixeringen i världens risodlingar.

Fåglarna utsöndrar varje år cirka 591000 ton kväve och 99000 ton fosfor i guanon de sprider över sina häckplatser och över havet.

Forskarna, som redovisar sina resultat i Nature Communications, bygger siffrorna på den beräknade ämnesomsättningen hos det totala antalet havsfåglar på jorden – drygt en miljard fåglar fördelade på 320 arter.

Här ingår pingviner, petreller, albatrosser, pelikaner, skarvar, måsar, tärnor, och alfåglar.

Viktigaste gruppen är pingvinerna. De står för hälften av all kväve och fosfor som havsfåglarna utsöndrar.

ANNONS

Eftersom en majoritet av de verkligt stora arterna, inklusive alla pingvinarter, är koncentrerade till Antarktis och de södra oceanerna, är det där som de största mängderna guano sprids. Relativt stora mängder sprids också i Arktis och i haven runt Nya Zeeland och Australien.

Spillningen har en påtaglig effekt på miljön nära fåglarnas kolonier. Den gynnar växtligheten på öar och andra områden längs kusterna, och tillför stora mängder näring till de kringliggande haven.

TT

Fakta: Havsfåglar

Till havsfåglarna räknas drygt 300 fågelarter inom 16 familjer: pingviner, albatrosser, liror, dykstormfåglar, nordstormsvalor, sydstormsvalor, pelikaner, sulor, skarvar, fregattfåglar, tropikfåglar, labbar, måsar, tärnor, saxnäbbar, och alkfåglar.

De arter som utsöndrar mest kväve och fosfor är macaronipingvin, kungspingvin, hakremspingvin, adéliepingvin, nordlig stormfågel, kortstjärtad lira, kejsarpingvin, sillgrissla och spetsbergsgrissla.

Källa: Nature Communications

ANNONS