Råg kan påverka både humöret och hälsan positivt, visar en ny studie. Arkivbild.
Råg kan påverka både humöret och hälsan positivt, visar en ny studie. Arkivbild.

Höj humöret med en skiva råg

Ta en rågmacka och må bättre. Det är slutsatsen i en ny studie från Lunds universitet. De små grynen gör dig både piggare, gladare och mer alert när du vaknar – och förebygger både fetma och diabetes.

ANNONS
|

Fibrerna i fullkorn av korn och råg har positiva effekter på både blodsockret och humöret, visar en studie från Lunds tekniska högskola. Och det nya är att effekten går att se i upp till ett halvt dygn efter intaget.

De fullt friska försökspersonerna i studien fick äta rågbröd på kvällen, och effekten undersöktes morgonen efter. Det visade sig att de som åt råg vaknade både piggare, gladare och mättare.

I vitt bröd ombildas kolhydraterna till snabbt till glukos, vilket får blodsockret att stiga snabbt för att sedan dala lika snabbt igen. Fibrerna i fullkornen däremot, slussas vidare till mag- och tarmkanalen och blir näring till viktiga tjocktarmsbakterier som påverkar blodsockret positivt – och detta har i sin tur betydelse för både humöret och huvudet.

ANNONS

Pratar med hjärnan

- Bakterierna i tarmen påvekar hjärnans funktion, och det har man aldrig sett förut. Tarmen pratar helt klart med hjärnan på olika sätt, säger Anne Nilsson, docent i industriell näringslära vid Lunds universitet, som har varit handledare för studien som har genomförts av Jonna Sandberg vid institutionen för livsmedelsteknik.

Förutom att ha en positiv effekt på blodsockret sänks också de så kallade inflammationsmarkörerna i kroppen, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Man såg också ett samband mellan förmågan att reglera blodsockret och resultatet i kognitiva tester.

- Detta är viktig kunskap för att förebygga utvecklingen av demens, där vi vet att personer med typ 2-diabetes har högre risk att drabbas.

Även i mjöl

Fullkornskärnor ter sig inte alltid så aptitliga för en del av oss. Men studien visade även att de goda effekterna av råg finns kvar även efter att kärnorna malts till mjöl, vilket också är ny kunskap. Anne Nilsson hoppas nu att livsmedelsindustrin ska ta chansen att producera ett större urval av fullkornsprodukter som är lite mer lättuggade.

ANNONS

- Många människor vill inte äta hela kornkärnor, de är lite känsliga för det, men man kan blanda rätt mycket mjöl i kärnorna och ändå få en hälsosam produkt, säger hon.

TT

Fakta: Diabetes typ 2

Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar där sockernivån i blodet blir för hög.

Fyra av fem fall i Sverige är av typ 2, som oftast kommer i vuxen ålder.

Den orsakas av en kombination av ärftliga faktorer och livsstil. I Skandinavien är de flesta patienter överviktiga.

I många fall krävs behandling med hormonet insulin, för att minska mängden av glukos (druvsocker) i blodet när kroppens eget insulin inte räcker till.

Källor: NE, Vårdguiden

ANNONS