Föräldrarnas bakgrund påverkar i hög grad om barnen går i kulturskolan eller inte. Arkivbild.
Föräldrarnas bakgrund påverkar i hög grad om barnen går i kulturskolan eller inte. Arkivbild.

Högutbildades barn dominerar i kulturskolan

Kulturskolan är öppen för alla. Men föräldrarnas utbildning och kulturintresse styr i hög grad vilka barn som faktiskt deltar, enligt en ny studie.

ANNONS
|

En svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar.

Så ser den typiska eleven på kulturskolorna ut, enligt Cecilia Jeppsson, som är doktorand vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

- Det är överrepresentation av flickor, svenskfödda och föräldrar med hög utbildningsbakgrund och som är kulturutövande, säger hon.

- Alla de faktorerna kan man känna igen när man har jobbat i kulturskola som jag har gjort. Men det är första gången som det visat sig med ett så bra underlag.

ANNONS

Föräldrarna viktiga

Studien, som hon gjort tillsammans med professor Monica Lindgren, bygger på en nationell enkät från Statistiska centralbyrån som 2413 svenska sjätteklassare svarat på. Barn vars föräldrar har högre utbildning är enligt studien överrepresenterade i kulturskolan, särskilt om föräldrarna själva utövar musik.

Det visar enligt Cecilia Jeppsson hur viktigt föräldrarnas stöd är för deltagandet i kulturskolan.

- Föräldrarna är väldigt viktiga, ofta är det de som tar initiativet och de behövs också i det fortsatta, med skjuts till lektioner, inköp av material och så vidare.

Breddat utbud

Enligt Cecilia Jeppsson finns det en hög medvetenhet ute på kulturskolorna om hur elevunderlaget ser ut. Det finns också flera initiativ och projekt för att nå barnen som inte spontant söker sig till kulturskolan, vilket hon nu ska forska vidare om.

- Ett sätt kanske kan vara ett breddat utbud. Kulturskolan har ju traditionellt sett handlat mest om musik, men de andra ämnena växer så det kan hända att det sker en förändring av det.

ANNONS

- Dessutom förändras nu utbildningen av lärare till kulturskolorna, det kan också ge effekt.

TT

Fakta: Kulturskolan

Av landets 290 kommuner erbjuder 284 kommunal musik- och kulturskola. Såväl utbud som terminsavgifter varierar stort beroende på var man bor. 2016 hade 187 skolor minst tre ämnen att erbjuda, varav musiken fortfarande är det absolut största. Men många har även drama, bild och dans.

Den vanligaste kulturskoleavgiften i landet 2016 var 643 kronor per termin.

16 kommuner erbjöd då gratis undervisning: Boden, Bräcke, Degerfors, Hudiksvall, Härjedalen, Luleå, Orsa, Ragunda, Skinnskatteberg, Strömsund, Svenljunga, Sundsvall, Åre, Älvkarleby, Örnsköldsvik och Östhammar.

Sex kommuner saknar kulturskola: Laxå, Sorsele, Storfors, Surahammar, Vilhelmina och Överkalix.

Källa: Kulturskolerådets webbplats.

ANNONS