Allt måste bli rätt in i minsta detalj på tryckeriet som servar svenska väljare med 320 miljoner valsedlar. Från vänster: Vd Anders Jacobsson och medarbetarna Per-Erik Jönsson och Alexander Henriksson.
Allt måste bli rätt in i minsta detalj på tryckeriet som servar svenska väljare med 320 miljoner valsedlar. Från vänster: Vd Anders Jacobsson och medarbetarna Per-Erik Jönsson och Alexander Henriksson.

Hårt slit när valsedlarna ska fram

Valets nyckelpersoner är inte bara turnerande toppolitiker, utan också en personalstyrka som just nu sliter i dubbla skift i skånska Bjärnum. Allt måste bli rätt in i minsta detalj när tryckeriet ska serva svenska väljare med 320 miljoner valsedlar.

ANNONS
|

- Vi är rätt trötta på valsedlar på valdagen. Jag tror att de flesta går och röstar ändå, men efter fyra månaders produktion så är man rätt mätt på just valsedlar, säger Anders Jacobsson, vd på Nilssons tryckeri.

När TT kommer på besök är det Liberalernas riksdagsvalsedel som tickar fram ur maskinen. Den krånglar lite efter ett pappersbyte, så det blir mycket spill. Men det blir också många perfekta valsedlar som buntas och förpackas i lådor, 16000 i varje låda.

ANNONS

650 miljoner

Totalt tillverkas omkring 650 miljoner valsedlar inför valet till riksdag, landsting och kommuner i september, varav ungefär hälften här i Bjärnum. Först trycktes här lite mer än 200 miljoner valsedlar utan namn, som bland annat placeras ut på svenska ambassader runt om i världen. Nu pågår tryckningen av namnvalsedlar – Nilssons tryckeri svarar för alla sådana sedlar till hela Stockholms och Skåne län.

En av utmaningarna är att se till att valsedlarna hamnar där de ska.

- Det är ju inte så bra om det kommer fel valsedel i någon kartong. Vi packar det direkt i kartong vid tryckpressen, så det är ingen risk för sammanblandning, säger Anders Jacobsson.

Färg som tillval

En nyhet för i år är att partierna haft möjlighet att välja vilken färg de vill ha på texten, vilket alla partier utom Moderaterna, Centern och vissa småpartier har nappat på. Då handlar det för tryckeriet om att få till exakt rätt färgnyans, vilket inte är det lättaste eftersom pappret har olika färg beroende på om det är en valsedel till riksdag, landsting eller kommun.

ANNONS

Partiernas förmåga att lämna in korrekta namnlistor i tid har, precis som vid tidigare val, varierat. Deadline för detta var i april.

- Vissa partier fungerar jättebra, andra partier är lite mer struliga, berättar Anders Jacobsson.

De som strular lämnar visserligen in listorna i tid, men kommer sedan på att de vill stryka något namn. I enstaka fall kan ändringsönskemålen bero på dödsfall.

"Inte så roligt"

- Det händer att folk avlider och då är det inte så roligt i september att ha med ett sådant namn, åtminstone inte på de högre placeringarna på en lista.

Det mesta går att lösa, men partierna får betala extrakostnaden. Nilssons tryckeri skickar fakturan till Valmyndigheten, som i sin tur tar betalt av partierna.

Den 27 juli ska allt vara klart. Om maskinerna krånglar eller andra oväntade problem dyker upp så får personalen jobba ännu mer – det blir mycket övertid i valsedeltryckartider.

ANNONS

- Vi har väldigt bra personal. Strular det så vet vi att det brukar lösa sig ändå.

TT

ANNONS