Margot Wallström (S) förklarade på måndagens presskonferens att Sveriges policy är att inte betala lösesummor.
Margot Wallström (S) förklarade på måndagens presskonferens att Sveriges policy är att inte betala lösesummor.

"Gustafsson fritogs av Malis säkerhetstjänst"

Det avslutande räddningsarbetet kring Johan Gustafsson skedde i öknen med hjälp av Malis säkerhetstjänst, enligt AFP.

ANNONS
|

Uppgifterna om frisläppandet kommer från en källa i Malis säkerhetstjänst till nyhetsbyrån AFP. Samma säkerhetstjänst ska ha plockat upp Johan Gustafsson i öknen och fört honom till säkerhet.

Mohamed Yehai, förhandlare vid organisationen Gift of the givers (GOTG), säger till Dagens Nyheter att man kopplade samman de berörda regeringarna men att det sista steget fick respektive lands säkerhetstjänster ta. Då ingick personal från Mali och Sverige, enligt Yehai.

- De flesta regeringar vill inte förhandla direkt med terrorister, inte officiellt, men genom oss kan de ändå få den kontakten genom mellanhänder som vi kunde erbjuda. På det sättet kunde olika ländernas säkerhetstjänster arbeta tillsammans och nå ett resultat.

ANNONS

Wallström duckar

- Sveriges policy är att inte betala lösesumma vid kidnappningar.

Det var Margot Wallströms bestämda besked på måndagens pressträff om frisläppandet. Men enligt Magnus Ranstorp, terrorismforskare på Försvarshögskolan som under lång tid studerat gisslansituationer, finns det skäl att ifrågasätta om utrikesministern berättade hela sanningen.

- Det är extremt ovanligt att någon släpps fri utan att det gjorts eftergifter. I majoriteten av alla fall där någon hållits av Aqim i Mali har det betalats ut en lösesumma, säger han.

Genom ombud

Enligt Ranstorp är det vanligt att stater som officiellt inte betalar lösesummor ändå erbjuder ersättning eller fångväxling genom ombud.

- De höll sig till boken i går när de kommunicerade detta och gömde sig bakom policyn. När utrikesministern sade att Sverige inte betalar lösensumma borde man ha ställt frågan om någon annan stat eller entitet gjort eftergifter å Sveriges vägnar. Nu hopar sig frågorna eftersom man svävade på målet.

ANNONS

Många år

Även Hans Brun, också han terrorismforskare på Försvarshögskolan, håller för sannolikt att Aqim fått något i utbyte för att släppa Johan Gustafsson.

- Man får förutsätta att någon form av överenskommelse träffats mellan de här parterna. Sen om den innefattar pengar är omöjligt att säga i det här läget, säger han.

Just Aqim har varit en av de mest framgångsrika terrorgrupperna när det gäller att skaffa finansiering genom gisslantagning.

- De har hållit på med det i många, många år och dragit in mycket pengar på det. Det är en stor kassako för dem, säger Hans Brun.

Hänvisar till policyn

När TT frågar om Sverige genom ombud gjort eftergifter till Aqim hänvisar utrikesdepartementet till Wallströms uttalande och meddelar att inga ytterligare detaljer kommer att lämnas. Även statsminister Stefan Löfven hänvisar till utrikesministerns besked att Sverige har som policy att inte betala ut någon lösensumma:

ANNONS

TT: Om ni har en sådan policy, varför kan du då inte säga att det inte gjorts i det här fallet?

- Därför vi håller oss till den policyn och det är det som är vårt budskap hela tiden.

TT: Terrorforskaren Magnus Ranstorp uttrycker att det är ovanligt att länder inte betalar ut lösesummor.

- Då undrar jag vad han grundar det på. Vår policy är förklarad av utrikesministern och jag har precis samma kommentar.

TT

Fakta: Johan Gustafsson

Svenske Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, i Mali i november 2011. Efter att ha släppts fri landade han på Arlanda i går.

Regeringen har inte lämnat några detaljer om frisläppandet men har betonat att Sverige inte betalat lösensumma.

Gustafsson kidnappades tillsammans med nederländaren Sjaak Rijke och sydafrikanen Stephen McGowan. Rijke fritogs i april 2015 medan det är oklart vad som hänt McGowan.

ANNONS