GP/Sifo: Raset fortsätter för Moderaterna

ANNONS
|

Att Anna Kinberg Batra gläntade på dörren till Sverigedemokraterna har fått konsekvenser. Enligt Jonas Hinnfors har Moderaternas nya position gentemot SD gett partiet en kurs som är svår att lägga om.

– Inget man har gjort sedan dess tyder på att man vill förändra hur man nu förhåller sig till Sverigedemokraterna. Det krävs att man gör ganska mycket sakpolitiskt för att flytta fokus och bryta trenden. Vi har haft ett pariaparti och att öppna dörren på glänt och kanske acceptera SD som en partner är nog faktiskt en så stor och symbolisk handling att det fodras ganska mycket för att motverka den, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet.

ANNONS

Kan skapa nya maktbalanser

Moderaternas nedgång, där många väljare nu föredrar Centerpartiet i stället, kan skapa nya maktbalanser inom Alliansen. Centerpartiet får 13,4 procent i mätningen och är nu storleksmässigt i samma division som Moderaterna. C tappar nästan inga väljare till andra partier.

– Tidigare var Moderaterna överlägset större än alla andra. Det blir en annan dynamik och en annan tyngdpunkt när den gemensamma politiken ska läggas fram. Det behöver inte vara något problem om man kan anpassa sig till det. För Centerpartiet skapar det här ett positivt flöde och man kan hårdare driva den egna linjen. För Moderaterna, som alldeles nyligen var överlägset större, kan det skapa frustration och interna spänningar.

Ett annat huvudbry för Alliansen är Kristdemokraternas kräftgång. Partiet befinner sig långt under spärren till riksdagen och landar på 2,9 procent i mätningen.

– När man väldigt länge legat under spärren så är det klart att Alliansen behöver ha en plan B och tänka på vad man ska göra om det är så att KD inte kommer in.

"KD har tappat i alla frågor"

KD har i de senaste valen fått hjälp av borgerliga stödröster, som främst kommit från Moderaterna. Därmed finns det en risk att Moderaternas kris också blir Kristdemokraternas och att hjälpen, som tidigare fått Ebba Busch Thors parti att klara att hålla näsan ovanför vattenytan, uteblir.

ANNONS

– Benägenheten att stödrösta när man har ett kämpande eget parti torde minska. Även om en lika stor andel som tidigare stödröstar så är Moderaterna ett mindre parti vilket ger färre stödröster. Kristdemokraterna har en utsatt position. Någon gång så kommer man till en punkt där man kanske börjar definieras bort av de andra inom Alliansen, säger Jonas Hinnfors.

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, menar att problemen för Kristdemokraterna beror på en otydlighet.

– KD har tappat i alla frågor när vi mäter i andra undersökningar. De har en oerhört utsuddad profil och ett oerhört kärvt läge.

Ett succesivt ras

Moderaternas problem är till viss del detsamma, enligt honom.

– Det har varit ett successivt ras under lång tid. Det är en långtgående trend som accelererat på slutet. Tittar vi på andra undersökningar så beror det väldigt mycket på att M har haft en oklar profil och inte pratat om frågor som människor tycker är viktiga. Det har säkert medverkat till att väljare gått till främst Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Sedan är soffan en konkurrent också, som ett sätt att markera missnöje.

GP/Sifos väljarbarometer:

"Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

  1. Socialdemokraterna 29,2 procent
  2. Vänsterpartiet 7,7 procent
  3. Miljöpartiet 4,0 procent
  4. Moderaterna 15,9 procent
  5. Centerpartiet 13,4 procent
  6. Liberalerna 6,2 procent
  7. Kristdemokraterna 2,9 procent
  8. Sverigedemokraterna 18,0 procent
  9. Feministiskt initiativ 2,1 procent
  10. Övriga 0,7 procent
  11. Andel röstberättigade som röstar blank eller ej anger parti: 11,7 procent
ANNONS