Fysioterapeuter fuskade med journalföringen. Arkivbild.
Fysioterapeuter fuskade med journalföringen. Arkivbild.

Fuskande sjukgymnaster krävs på miljonbelopp

ANNONS
|

Fem sjukgymnaster i Kalmar län krävs på sammanlagt 12,6 miljoner kronor efter att en granskning avslöjat omfattande brister i deras journalföring. Det skriver landstinget i ett pressmeddelande , rapporterar lokala medier.

Det var under förra året som landstinget i Kalmar granskade samtliga sjukgymnaster, också kallade fysioterapeuter, som det har vårdavtal med. Efter genomgången anmäldes fem till Inspektionen för vård och omsorg. Fysioterapeuterna hade genfört en mängd besök som inte fanns uppskrivna i patienters journaler – och krävt ersättning för dessa.

I det mest extrema fallet var endast 0,1 procent av 12706 fakturerade åtgärder journalförda. Annars låg andelen på mellan 16 och 60 procent.

ANNONS

"Granskningen har varit viktig och visar att vi har anledning att kräva tillbaka offentliga medel som betalats ut. Det är allvarligt att flera av fysioterapeuterna dessutom visar anmärkningsvärda brister när det gäller journalföring och vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter", anser Sofia Hartz, planeringsdirektör vid landstinget, i pressmeddelandet.

TT

ANNONS