I dag döps ett av MTR Express tåg till Trainy McTrainface, vid en ceremoni på Göteborgs centralstation. Arkivbild.
I dag döps ett av MTR Express tåg till Trainy McTrainface, vid en ceremoni på Göteborgs centralstation. Arkivbild.

Folkets val – Trainy McTrainface

Boaty McBoatface var för lite för ovärdigt för den brittiska regeringen. Men tågbolaget MTR Express tvekade inte när svenska tidningsläsare fick bestämma – och fick en viral succé på köpet. I dag får Trainy McTrainface officiellt sitt namn.

ANNONS
|

När det nya brittiska polarforskningsfartyget, med en byggkostnad på motsvarande drygt två miljarder kronor, förra året skulle namnges fick folket säga sitt via en omröstning på internet. Det gick inte riktigt som det brittiska forskningsrådet hade tänkt sig.

Till slut satte vetenskapsminister Jo Johnson ner foten. I stället för Boaty McBoatface är det därför RRS Sir David Attenborough som just nu håller på att byggas på ett varv i Birkenhead nära Liverpool.

Folkets missnöje, på exempelvis Twitter, var stort. Och plåstret på såren, att åtminstone en fjärrstyrd forskningsubåt döptes till Boaty McBoatface, hjälpte föga.

ANNONS

Desto större var glädjen i somras, när det blev känt att ett av MTR:s tåg mellan Göteborg och Stockholm får namnet Trainy McTrainface efter en omröstning i samarbete med tidningen Metro.

Nyheten fick snabb spridning på nätet och blev omskriven av exempelvis BBC och CNN.

- Vi hade inte räknat med att det skulle bli en så enorm spridning, framför allt internationellt, säger Per Nasfi, marknadschef på MTR Express, till TT inför tisdagens dopceremoni.

- Det är naturligtvis med Boaty McBoatface i bakgrunden. Men vi tycker att namnet är klockrent.

TT

Fakta: Andra namnförslag

Boaty McBoatface vann en överlägsen seger i nätomröstningen om vad det nya brittiska polarforskningsfartyget skulle heta. Till slut fick fartyget dock namn efter den legendariske tv-zoologen Sir David Attenborough, ett namn som egentligen kom på fjärde plats i omröstningen.

Bland de andra toppförslagen fanns "Poppy-Mai" (efter en 17 månader gammal flicka som dog av cancer förra året), "Henry Worsley" (en brittisk äventyrare som omkom på Antarktis i fjol) och "It's bloody cold here" (ung. "det är jävligt kallt här").

MTR Express döper nu ett av sina tåg till Trainy McTrainface, efter en omröstning i Metro. Bland bolagets övriga nya tågnamn finns Glenn, Ingvar och Estelle.

Källor: nameourship.nerc.ac.uk samt MTR Express.

ANNONS