Zaida Catalán blev 36 år. Arkivbild.
Zaida Catalán blev 36 år. Arkivbild.

FN-chef: Vi ger inte upp om Zaida Catalán

En hög FN-chef garanterar nu att allt ska göras för att utreda vad som egentligen låg bakom morden på FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp i Kongo-Kinshasa förra året.

ANNONS
|

Uppdrag granskning i Sveriges Television har avslöjat att en rapport av FN-utredaren Greg Starr inte tar upp uppgifter om att den kongolesiska regeringen var inblandad i morden på svenskan och amerikanen.

På torsdagen var Jean-Pierre Lacroix, chef för FN:s fredsbevarande insatser, i Saltsjöbaden utanför Stockholm på en fredskonferens. Där träffade han bland andra utrikesminister Margot Wallström (S) och Kongomorden togs upp.

- Vi är fast beslutna om att se till att det skipas rättvisa för Zaida och Michael. Jag garanterar att vi inte kommer att vila förrän det skett, sade han på en kort pressträff.

ANNONS

Skyddar ingen

Lacroix hänvisar till en uppföljande rapport från FN:s specialåklagare i Kongo-Kinshasa, kanadensaren Robert Petit, samt att FN samarbetar med polisens mordutredare i Sverige respektive USA.

TT: Vad är risken för att diplomatiska hänsyn kommer att påverka?

- Vi är inte ute efter att skydda någon. Vi är inte ute efter att skydda någon stat eller individ. Vi vill inte se straffrihet för gärningsmännen, svarar Lacroix, som 2011–2014 var Frankrikes ambassadör i Sverige.

Allt måste fram

Margot Wallström vet inte varför Starr utelämnade uppgifter som pekade mot den kongolesiska regeringen.

- Jag har inga detaljer om hur det har gått till. Nu är det viktigt för den som är ansvarig, Petit, för uppföljningen av detta att han reder ut om det finns handlingar som han inte har tillgång till. Det är viktigt att han får allt material som finns.

- Så fort vi (regeringen) hörde kritik mot Starrs utredning förde vi fram det till generalsekreteraren och sade att det här måste ni ta itu med, säger utrikesministern som också framhåller att Zaida Cataláns familj genom regeringens försorg fick träffa FN:s generalsekreterare António Guterres för att föra fram sina farhågor och synpunkter på utredningen.

ANNONS
TT

Fakta: Detta har hänt

FN-medarbetarna Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans med den inhemske medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasiregionen, några veckor senare hittades de döda.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasiregionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.

Bland de misstänkta finns bland annat byledaren och före detta milisledaren Constantin Tshidime Bulabula som greps i december förra året och som anklagas för att ha beordrat morden.

Brottsutredningar pågår parallellt i Sverige och USA. Mordutredningen i Kongo-Kinshasa har fått kritik från såväl FN-experter som den svenska Åklagarmyndigheten, vilka hävdar att de kongolesiska myndigheterna försvårar arbetet. Åklagarmyndigheten utesluter inte att personer nära anknutna till regimen är involverade.

Det framkommer uppgifter om att FN hade information om att den kongolesiska regeringen kunde vara inblandad i morden. Men FN:s utredare valde att inte ta med uppgifterna i sin rapport för att inte störa fortsatt samarbete med den kongolesiska regeringen, enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

ANNONS