Polisen har fått in nära 9 000 vapen sedan vapenamnestin inleddes 28 februari. Arkivbild.
Polisen har fått in nära 9 000 vapen sedan vapenamnestin inleddes 28 februari. Arkivbild.

Flera tusen vapen inlämnade under amnestin

ANNONS
|

Måndag 30 april markerar sista dagen för polisens vapenamnesti. Sedan 28 februari har man kunnat lämna in olagliga vapen och ammunition till polisen utan risk för påföljd. Det har gett resultat: Hittills har polisen runtom i landet fått in närmare 9000 vapen, rapporterar P4 Göteborg.

I Göteborg har man tagit omhand om 1840 illegala vapen samt 2,1 ton ammunition.

- Det är gevär, det är pistoler och ett antal automatvapen och det är glädjande att sådana här vapen försvinner från gatan, säger Tommy Fernsand, poliskommissarie i Göteborg, till Sveriges Radio.

ANNONS

Sifforna pekar mot att det finns stora mängder olagliga vapen i Sverige i dag. Så var fallet även förra gången polisen utlyste vapenamnesti 2013. Då lämnades sammanlagt över 15000 vapen och 36 ton ammunition in.

- Vi blir lika förvånade varje gång, vi tror att det ska ta slut någon gång. Det kommer bara mer och mer, säger Tommy Fernsand.

TT

Fakta: Vapenamnestin

Vapenamnestin, som beslutats av riksdagen, gäller från den 1 februari till den 30 april.

Den som innehar skjutvapen eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan under den tiden lämna egendomen till polisen utan att dömas för innehavet.

Vapnet måste lämnas in frivilligt.

Den som lämnar har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar om innehavet.

Om det finns en registrerad ägare skickas en underrättelse. Ägaren har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas det till Nationellt forensiskt centrum för eventuell undersökning och skrotning. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum.

Tänk på säkerheten genom att skruva isär vapnet och förpacka det i en väska eller låda under transporten till polisen.

Amnestin gäller bara skjutvapen och ammunition. Sprängmedel eller explosiva varor omfattas inte. Den som hittar sådant ska omedelbart kontakta polisen på telefonnummer 11414.

På polisen.se kan du se var i ditt län du kan lämna in vapen och ammunition.

Källa: Polisen

ANNONS