Smittkällan är en potatismosmaskin som använts i företagets produktion en tid. Arkivbild.
Smittkällan är en potatismosmaskin som använts i företagets produktion en tid. Arkivbild.

Flera dödsfall efter listeriautbrott

Fyra personer kan ha dött av listeria som upptäckts i färdigrätter, enligt smittskyddsenheten i Västra Götaland. Produkterna har återkallats men förpackningar kan finnas kvar i folks kylar och frysar.

ANNONS
|

Sju fall av listeria har under våren upptäckts i Västra Götaland. Upptäckterna kopplas till kylda enportionsrätter från en lokal matproducent.

Fyra personer har dött men de drabbade är alla äldre personer eller har bakomliggande allvarliga sjukdomar, vilket gör att det är svårt att slå fast att listeria är orsaken, enligt smittskyddsenheten i Västra Götaland.

- Man kan å andra sidan vända på det och säga att om man redan är allvarligt sjuk är det ingen fördel att få en blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation av listeriabakterier, säger Eva Lindhusen Lindhé.

ANNONS

Har återkallats

Matproducenten har återkallat produkterna från marknaden, men det finns risk att konsumenter kan ha förpackningar kvar i kylskåp och frysboxar.

Utbrottet är begränsat till Västra Götaland, enligt smittskyddsenheten. Man har nu gått ut till hemtjänst i hela regionen om att gå igenom vårdtagares kylar och frysar och kassera mat.

Den första upptäckten gjordes i mitten av februari och sedan har fallen kommit in med jämna mellanrum. De senaste är från början av maj.

- Vi har också i dag fått veta att det växte listeria i det märket som fanns hemma hos en av de drabbade, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Nyligen gick Livsmedelsverket ut med att enportionsrätter från företaget med bäst före-datum satta mellan 16 och 25 maj återkallas. Det handlar om bland annat köttbullar, kalvfärsbiffar och olika sorters fisk, alla med potatis eller potatismos.

Smittskyddsläkaren säger att de som är friska inte behöver oroa sig för listeria. Men de som tillhör en riskgrupp, som de med nedsatt immunförsvar eller gravida inte ska vänta med att söka vård, eftersom bakterien kan skada fostret.

ANNONS

TT: Ska man vara orolig för maten som företaget producerar nu?

- Allt på företaget är föremål för rigorös kontroll nu. Och de har övergått från vissa rutiner till andra, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Inga fler kommentarer

I ett pressmeddelande på företagets hemsida skriver man att smittkällan är en mosmaskin som använts i produktionen en tid.

"Denna mosmaskin är nu kasserad och finns ej längre kvar i vår fabrik. Vi tar händelsen på största allvar och kommer att implementera ett antal åtgärder för att dels förhindra att detta händer igen, men även för att försäkra oss om att bakterien är borta från vår produktion."

Företaget skriver vidare att listeriaprover kommer att tas på produkter och personal varje vecka framöver.

TT har sökt företagets vd och varit i kontakt med växeln där man meddelar att uttalandet på hemsidan är det enda som kommer att göras.

TT

Fakta: Listeria

Listeriabakterier är vanligt förekommande i vår omgivning. De finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur, inklusive människan.

Listeriabakterier är tåliga och kan växa i kylskåpstemperatur. Typiska risklivsmedel är produkter med lång hållbarhetstid som till exempel rökt och gravad lax, dessertostar och charkvaror.

Listeria ger samma symptom som magsjuka. Personer med nedsatt immunförsvar och äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Dödligheten uppskattas till 20–30 procent. En gravid kvinna kan drabbas av för tidig födsel, fosterdöd eller svår sjukdom hos det nyfödda barnet.

Något vaccin finns inte, men infektionen kan behandlas med antibiotika. God livsmedelshygien minskar risken för infektion.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket

ANNONS