- Det som är bekräftat är att dessa fall hör ihop. Majoriteten har insjuknat i juli, men det finns också fall under augusti. Eftersom vi inte vet vad smittkällan är ännu så kan det förstås komma nya fall, säger Anneli Carlander, enhetschef för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten.
Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall leda till en allvarlig njursjukdom. Åtta nya fall har bekräftats den senaste veckan, medan ett tiotal ytterligare utreds för att se om det finns någon koppling till det stora utbrottet. De insjuknade patienterna finns i nio landsting och utbrottet beräknas ha nationell omfattning.
- Vi utreder fortfarande brett och intervjuar de som är sjuka. Vi frågar vad de ätit och vad de har gjort under tiden före insjuknandet. Det görs mikrobiologiska analyser för att se om det är samma typ av smittkälla, säger Anneli Carlander.
Folkhälsomyndigheten jobbar tillsammans med smittskyddsläkare i hela landet och har en dialog med Livsmedelsverket för att försöka hitta det som orsakat utbrottet. Hittills har man dock gått bet på den punkten.
- Vi skulle förstås helst ha hittat smittkällan redan nu. Men vi fortsätter arbetet med förhoppningen att kunna identifiera den. Det viktigaste är att inte fler människor insjuknar, säger Anneli Carlander.
Fakta: Nio drabbade landsting
Följande landsting har patienter som drabbats av ehec-bakterien under det pågående utbrottet.
Gotland
Halland
Kalmar
Skåne
Stockholm
Uppsala
Västernorrland
Västra Götalandsregionen
Östergötland
Källa: Folkhälsomyndigheten
Fakta: Råd för att undvika att smittas
Tarmbakterien Enterohemorragisk E. coli (ehec) kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador, men genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad:
• Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter.
• Smaka inte på rå köttfärs.
• Genomstek köttfärs ordentligt.
• Drick inte opastöriserad mjölk.
• Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk.
• Skölj grönsaker ordentligt.
• Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött.
• Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker.
Källa: Livsmedelsverket