Åklagaren Markus Hankkio drar tillbaka sin överklagan till hovrätten.
Åklagaren Markus Hankkio drar tillbaka sin överklagan till hovrätten.

Fittjafallet: Åklagaren återkallar överklagan

Sökandet efter filmer på den misstänkta gruppvåldtäkten i Stockholmsförorten Fittja har inte gett resultat. Nu väljer åklagaren att återkalla överklagandet av den friande tingsrättsdomen. Ännu ett svek mot kvinnan enligt målsägarsidan, som fortfarande kan driva fallet vidare.

ANNONS
|

- Den bevisning som finns kommer inte att räcka för att ändra på tingsrättens dom, säger åklagaren Markus Hankkio till TT.

Sammanlagt fem män åtalades för den misstänkta gruppvåldtäkten, tre av dem för grov våldtäkt och två för medhjälp till brottet. I mitten av december förra året friades samtliga av Södertörns tingsrätt. Bevisningen räckte inte för fällande dom, konstaterade rätten, som samtidigt riktade skarp kritik mot den polisutredning som gjorts i fallet.

ANNONS

Både kvinnan och åklagaren valde att överklaga domen till Svea hovrätt. Under våren har åklagaren försökt komplettera fallet med ny bevisning, och polisen har undersökt olika telefoner där det eventuellt skulle finnas filmmaterial som dokumenterar händelsen. Men sökningen har varit resultatlös, enligt Hankkio som nu återkallar överklagan.

TT: Den bevisning du skulle ha gått till hovrätten med är densamma som du gick till tingsrätten med. Sett i efterhand, skulle du ha väckt åtal över huvud taget?

- Det är alltid lätt att vara efterklok. När jag tog åtalsbeslutet tyckte jag att jag hade grund för att väcka åtal, men sedan är det en rättegång som genomförs och då prövar man det som finns i materialet i en muntlig förhandling. Då kan det bli ändrade förhållanden som gör att det inte blir som man tänkt sig.

"Ännu ett svek"

Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz säger att hon och hennes klient ska gå igenom ärendet på nytt.

"Frågan om huruvida vi ska driva överklagan på egen hand eller ej kan jag inte svara på i dag. Besked kommer senare." skriver hon till TT och fortsätter:

ANNONS

"Min klient känner sig redan sviken av samhället och åklagarens återkallelse är tyvärr ännu ett svek för henne."

Markus Hankkio säger att han förstår att kvinnan reagerar på beslutet.

- Min roll är att göra en objektiv bedömning och då har jag kommit fram till det här. Jag förstår om hon känner sig ledsen och frustrerad, men de känslomässiga bitarna är inget som jag kan väga in i mitt beslut.

"Helt korrekt"

Advokaterna Hanna Lindblom och Robin Grönvall, som företräder två av de män som friades från åtalet om grov våldtäkt, säger båda att dagens besked var väntat.

- Jag förstår att man går in i ett överklagande när man gör ytterligare utredningsåtgärder, men när de visar sig vara resultatlösa då är det helt korrekt att åklagaren återkallar sitt överklagande, säger Lindblom.

Dagens besked innebär en stor lättnad för klienterna, även om fallet fortfarande kan tas vidare till hovrätten av målsägarsidan.

ANNONS

- Det är naturligtvis skönt och innebär att en börda har lyfts, även om vi var övertygade om att han skulle bli friad även i hovrätten, säger Robin Grönvall.

TT

Fakta: Fittjafallet

I augusti 2016 befann sig en kvinna i Fittja i Botkyrka kommun söder om Stockholm för att köpa narkotika till en vän. Hon följde där med en man till ett trapphus i närheten av Fittja centrum. Där säger hon sig ha våldtagits av flera män samt blivit misshandlad under flera timmars tid.

I november året efter åtalades fem män, tre för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt. De tre förstnämnda har erkänt att de haft sex med kvinnan, men säger att allt skett frivilligt.

I december friades samtliga män av Södertörns tingsrätt, då bevisningen inte räckte till för en fällande dom. Samtidigt riktade rätten skarp kritik mot polisutredningen, bland annat då kvinnans utpekanden av gärningsmän inte säkrats och hennes första uppgifter om var brottsplatsen var belägen inte kontrollerades. Först cirka tio månader senare, när de misstänkta i polisförhör berättar om en annan plats, görs en brottsplatsundersökning där.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och upprördhet, och det har hållits flera manifestationer till stöd för kvinnan.

ANNONS