En man håller upp ett fotografi på sin son som dött när fabrikskomplexet Rana Plaza kollapsade 2013. Fem år efter tragedin kräver offer och anhöriga rättvisa.
En man håller upp ett fotografi på sin son som dött när fabrikskomplexet Rana Plaza kollapsade 2013. Fem år efter tragedin kräver offer och anhöriga rättvisa.

Fem år efter katastrofen i Rana Plaza

Hundratals överlevare och anhöriga till dem som dött när klädfabrikskomplexet Rana Plaza rasade samman i Bangladesh 2013 samlades på tisdagen för att kräva rättvisa. Fem år efter katastrofen, som dödade 1 130 människor, har fortfarande ingen ställts till svars.

ANNONS
|

Offer och anhöriga lade ner blomsterkransar och höll upp foton på dem som dött eller skadats i katastrofen i Rana Plaza i huvudstaden Dhaka för fem år sedan.

Runt 3500 människor befann sig i Rana Plaza, som innehöll flera klädfabriker, en bank och ett köpcentrum, när det kollapsade. Utöver 1134 döda skadades över 2000 personer. Många av dem som omkom i kollapsen har aldrig identifierats.

En av de drygt 500 personer som demonstrerade på tisdagen var Abdul Awwal, vars 25-åriga dotter dog i katastrofen.

- Hon lämnade en elva månader gammal son efter sig. Hennes man gifte om sig och lämnade sonen till oss. Även efter dna-tester har vi fortfarande inget spår av vår dotter. Pojken har inget minne av sin mor och ingen grav att sörja vid, säger Abdul Awwal.

ANNONS

Förra året greps och dömdes fastighetsägaren Sohel Rana för korruption. Men han anklagas också för mord för att ha ignorerat tecken på att byggnaden var på väg att kollapsa. Rättegången har dock skjutits fram vid flera tillfällen.

TT-AFP

Fakta: Rana Plaza

Bangladesh är en av världens största textilexportörer.

I Rana Plaza i utkanten av huvudstaden Dhaka fanns fem fabriker, en bank och ett köpcentrum. Över 3100 fabriksarbetare befann sig i byggnaden när den kollapsade i april 2013.

Minst 1130 människor miste livet i katastrofen.

Fyra år efter katastrofen fängslades fastighetsägaren, men åtal och rättegång har skjutits fram vid flera tillfällen och ingen har dömts för något brott.

Tusentals fabriker har inspekterats sedan tragedin, men arbetet med att förbättra säkerheten går långsamt.

ANNONS