Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

161118-antibiotikabeslag-371081_se.hp_1.jpg
Tullinspektörer kontrollerar postförsändelser vid Arlanda flygplats i jakt på olagliga läkemedelssubstanser. Arkivbilder.

Farligt köpa antibiotika på nätet

Att kringgå läkare och köpa antibiotika över nätet riskerar inte bara att öka resistensen, det kan också vara direkt livsfarligt befarar Läkemedelsverket.

1 200 tabletter med antibiotika har beslagtagits när Läkemedelsverket och tullen gjorde stickprover på Arlanda. Utseendet på paketen vittnar om att det är inhandlade från nätet. Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på beslagen och varnar för flera risker.

- Det finns otroligt många steg som kan bli fel. Man kan inte ställa en diagnos på sig själv, man kanske väljer fel läkemedel och fel dos. Man kan få ett läkemedel som innehåller stora mängder av en substans som i värsta fall kan vara farlig eller livsfarlig, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.

Perfekt att luras med

När Läkemedelsverket analyserat de beslagtagna tabletterna upptäcktes brister i tillverkningsprocessen och i kvalitet. Krossade tablettkapslar och trasiga förpackningar hittades. En produkt innehöll rester från paracetamol, vilket tyder på att maskinerna inte rengjorts ordentligt mellan de olika tillverkningarna.

- Det var den här gången och det var en liten mängd paracetamol, en annan gång kan man helt ha tagit fel substans. Det går inte att se på en tablett vad den innehåller. Det är perfekta varor att luras med, säger Elin Maria Bergsten.

Stort mörkertal

För att minska risken för resistenta bakterier genomförs flera projekt för att minska förskrivningen antibiotika, men den privata importen riskerar istället att bidra till resistensutveckling.

Det kan verka som en liten mängd, 1 200 tabletter, men beslagen ska ses som en ögonblicksbild. Av de 160 000 paket som varje dag kommer in till Arlandas postterminal är det endast ett fåtal som granskats under en veckas tid, samtliga har skickats utanför EU. Mörkertalet bedöms därför vara mycket stort.

Fakta: Operation Pangea

Läkemedelsverket har för åttonde året i rad deltagit i operation Pangea tillsammans med Tullverket och Polisen. Syftet med operationen, som är global och samordnas av Interpol, är att motverka handel med olagliga läkemedel och att upplysa om riskerna med att handla läkemedel på fel sätt. En del av operationen är kontroller i postflödet från utlandet.

Varje dag, året runt, kommer 160 000 försändelser till Sverige via postterminalen på Arlanda. Beslagen under operation Pangea kan ses som en ögonblicksbild. Det handlar om produkter funna efter att man kontrollerat ett litet antal försändelser under en mycket begränsad tid.

Källa: Läkemedelsverket

MEST LÄST