Atlantrallen (Atlantisia rogersi) är världens minsta fågel utan flygförmåga. Den finns bara på Inaccessible Island i Sydatlanten.
Atlantrallen (Atlantisia rogersi) är världens minsta fågel utan flygförmåga. Den finns bara på Inaccessible Island i Sydatlanten.

Fågeln som inte kom från Atlantis

Världens minsta fågel utan flygförmåga, atlantrallen på Inaccessible Island i Sydatlanten, troddes ha kommit till ön på landtungor som sedan dess sjunkit ner i havet. Därför har den kallats fågeln från Atlantis. Men i själva verket flög dess anmoder till ön från Sydamerika, enligt en ny studie.

ANNONS
|

Studien, som har genomförts av forskare vid Lunds universitet, bygger på analyser av artens dna. De visar att atlantrallens anmoder kom till Inaccessible Island för cirka 1,5 miljoner år sedan.

Dess närmaste nu levande släktingar är fläckvingade dvärgrallen i Sydamerika, och svartrallen, som förekommer i både Nord- och Sydamerika.

Uppenbart är att anmodern, när den väl hamnat på Inaccessible Island, med tiden tappade flygförmågan – vilket är logiskt med tanke på att rovdjur saknas på ön.

- Fågeln har inte haft några naturliga fiender på ön och den har inte behövt kunna flyga för att undkomma rovdjur, säger Martin Stervander, som lett studien.

ANNONS

Fast när atlantrallen beskrevs för knappt 100 år sedan av britten Percy Lowe trodde han att dess flygoförmåga var mycket gammal. Lowe antog att den kommit till ön till fots på landtungor som nu försvunnit. Därav dess latinska namn Atlantisia rogersi.

- Det var ingen stor överraskning att Lowes teori inte stämde, säger Stervander.

TT

Fakta: Atlantrall

Atlantrallen (Atlantisia rogersi) tillhör familjen rallar (Rallidae) som består av drygt 150 arter. Hit hör bland andra sothönan och rörhönan.

Atlantrallen finns endast på Inaccessible Island, en liten ö i Sydatlanten. Den är den enda arten i släktet Atlantisia men är relativt nära släkt med flera arter av rallar i Syd- och Nordamerika.

Den är världen minsta flygoförmögna fågel. Den rör sig framför allt i tät vegetation där den påstås springa omkring som en liten gnagare.

Hela populationen uppskattas till cirka 5600 vuxna individer. Arten är klassad som sårbar på den internationella rödlistan.

Källor: Birdlife International, Molecular Phylogenetics and Evolution

Fakta: Atlantis

Atlantis är en imaginär ö och ett sagorike som beskrevs på 300-talet före Kristus av den grekiska filosofen Platon i en av hans dialoger.

Ön, som styrdes av en kung, sades ligga ute i Atlanten. Riket var det mäktigaste på jorden. Men när omoralen ökade på ön drabbades den av en naturkatastrof och sjönk ner i havet.

Enligt Platon hade myten ett egyptiskt ursprung, men andra tolkningar har tillkommit under historiens lopp, bland annat att den skulle ha bevarat minnet av en sjunken kontinent. Det troliga är att berättelsen ville varna människorna för att leva ett syndigt liv, precis som berättelsen om Sodom och Gomorra i Bibeln.

Olof Rudbeck d.ä. hävdade att Atlantis, kulturens vagga, var identiskt med Sverige.

Källa: NE

ANNONS