Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/14
ANNONS ▼

En person skjuten till döds i västra Frölunda

Polisen betraktar det senaste mordet i Västra Frölunda som en del i den pågående konflikten mellan kriminella gäng i stadsdelen. Offret figurerade i den ena konstellationen. Utredarna arbetar efter huvudhypotesen att det rör sig om en hämnd för dödsskjutningen av en ung man vid Ruddalen under helgen.

I söndags hittades en avliden man i 25-årsåldern ett skogsområde i närheten av idrottsanläggningen Ruddalen.

Han tillhörde, eller hade åtminstone tillhört, den ena gruppen (den från ädelstensgatorna i Tynnered).

Klockan 01.00, natten mellan torsdag och fredag, sköts alltså ytterligare en man i samma åldersspann till döds på Bärnstensgatan. Han avled på platsen.

Han hade tydliga kopplingarna till den andra sidan (den som mer huserat runt Frölunda Torg) och var nära vän med den 33-årige gängledare som mördades i höstas.

Samma modus

- Exakt vad detta handlar om är för tidigt att uttala sig om. Men det bär definitivt prägel av att vara ett mord inom gängkretsar. Det är ju samma modus som förut. Maskerade gärningsmän som anländer och försvinner på en moped och som skjuter många skott, säger Christer Fuxborg på polisens informationsenhet.

Sex döda unga män

”Stadsdelskriget” i västra Göteborg, för det är faktiskt ett sådant som det numera handlar om, har hittills resulterat i sex döda:

  • Det började i augusti 2013 då en 20-årig man mördades, sittande i sin bil, på Grevegårdsvägen.
  • Vedergällningen för detta dröjde till i september 2016, när den 33-årig gängledaren sköts på Näverlursgatan vid Frölunda.
  • Det som anses vara svaret kom två månader senare, i och med dubbelmordet på två unga bröder på Briljantgatan.
  • I söndags hittades mannen i 25-årsåldern skjuten till döds vid Ruddalen.
  • Och i natt alltså det som förefaller vara en hämnd, vilken kostade en man i 25-årsåldern livet.

En polis som GP talat med menar att brottsfokus och det grova dödliga våldet nu definitivt förflyttats från Hisingen och Biskopsgården till västra Göteborg.

"Särskilt utsatt"

Så sent som i förra veckan uppgraderades just Frölunda/Tynnered av polisen. Det beskrivs nu som ”ett särskilt utsatt område”.

Ingen är ännu gripen efter det senaste mordet. Polisen söker de två misstänkta mördarna. Ej heller flyktfordonet, mopeden, har påträffats.

Enligt GP:s reporter på plats har polisen upprättat stora avspärrningar vid platsen där den mördade mannen har anträffats.

Bland annat har en hel bensinstation spärrats av och människor som har parkerat sina bilar inom avspärrningarna får i nuläget inte komma in och hämta den.

Poliser med kamera

En polisman vid platsen berättar att en teknisk brottsplatsundersökning har inletts och just nu är pågående. Två polismän går bland annat runt med en kamera och dokumenterar den misstänka brottsplatsen. Vid platsen där den mördade mannen hittades har ett gult tält rest av polisen.

En extra utredningsresurs har skickats till platsen med anledning av att det är ett grovt brott.

- Det är mycket bostäder i området och när det skjuts ett antal skott så tittar man ut av ren nyfikenhet, vilket gör att det kan finnas många vittnesuppgifter. Boende i området är hörda på platsen med hjälp av utredningsresursen, säger Christer Fuxborg.

Hörde tio smällar

En boende i området berättar för GP:s reporter på plats att han själv vid 00.40-tiden i natt, släpptes av vid platsen där polisen nu har rest ett gult tält.

 - Det är helt sjukt. Jag hörde minst 10 smällar när jag stod och borstade tänderna. Jag trodde det var smällare. Sen när jag vakna läste jag på GP att en man hade mördats. Jag är chockad, det här känns bara helt sjukt, säger den boende.

Skott träffade bostadshus

Bland annat har polisens tekniker dokumenterat en krossad glasruta på en balkong i anslutning till platsen där den mördade mannen hittades.

Det är oklart om glaskrosset har någon koppling till själva skjutningen att göra. En boende i området berättar för GP att hon fick en kula in på balkongen.

Personen tror att skott gått in i flera lägenheter. 

En boende i området blev väckt av skottlossningen.

- Jag drog upp persiennerna och såg en kille som låg på marken. Det kom en bil och flera personer hoppade ur och skrek. De försökte lyfta upp honom och lägga in honom i bilen men då kom ambulansen, och sedan polisen, säger den boende.

På morgonen upptäckte den boende att en kula hade träffat  lägenhetens balkong.

- Kulan kom precis intill mitt sovrum, balkongen är i mitt sovrum.

Hur känns det?

- Det är skakigt.

"Du ser ju själv"

Polisen bekräftar för GP:s reporter på plats att skott träffat fasader på bostadshus intill den misstänkta mordplatsen.

– Du ser ju själv hur det ser ut. Men övriga frågor får jag hänvisa till presstalesmännen, säger en polisman som arbetar med insatsen.

Ett flertal vittnet fanns på plats och har tagits in till förhör. 

MEST LÄST