Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) talar och frågas ut av förstagångsväljande elever på Borgarskolan i Malmö.
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) talar och frågas ut av förstagångsväljande elever på Borgarskolan i Malmö.

Elever grillar Björklund om regeringsfrågan

Borgarskolans aula i Malmö fylls av förstagångsväljare och gästas av partiledare i valspurtens slutskede. Liberalerna får fråga efter fråga om något som tycks intressera eleverna: Regeringsbildningen – hur ska det bli i ett knivigt parlamentariskt läge?

ANNONS
|

Äpplen – symbolen för kunskap – delas ut på Lilla Torg i Malmö. Och snart står Liberalernas partiledare Jan Björklund, utbildningsministern i den förra regeringen, på kullerstenarna och skakar hand med folk som samlats på torget.

Blå jackor med ett "L", som i Liberalerna, på ryggen vittnar om flera partivänner framför scenen, men en mindre skara nyfikna Malmöbor och sympatisörer har också som sökt sig hit.

Slutspurten är att sätt att försöka göra tveksamma väljare säkra, att rösta på Liberalerna om man frågar partiledaren.

- Det blir samtal, samtal, samtal, torgmöten, dörrknackning... att på olika sätt försöka få kontakt med människor, säger Björklund och hoppar in en bil.

ANNONS

Många politikerbesök

Turen går till Malmö Borgarskola där gymnasieelever tagit plats i aulan, varav flera får rösta i valet för allra första gången. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har varit här, statsminister Stefan Löven (S) kommer dagen efter. Även M-riksdagsledamoten Tobias Billström gör det.

- Vad är liberalism? Inleder Jan Björklund och får "frihet" som svar.

- Västvärldens samhälle bygger ju i grunden på de liberala idéerna. För första gången på lång tid är det ett ideologiskt val, nu har vi har partier som går till val på att byta ut hela den liberala samhällsmodellen, varnar Björklund.

Tjugo minuter efter att Liberalernas sakfrågor presenterats – bland annat EU, skolan, sjukvård och migration – är det dags för elevernas frågor.

Frågestund

Här startar det med tredjeårseleven Maja Torstensson, från samhällsvetenskapsprogrammet, och en fråga om samarbete vid regeringsbildning. Men också om hur Alliansen ska kunna komma överens inom områden där partiernas politik är mer splittrad, hon nämner migrationspolitiken som exempel.

ANNONS

- Vi är fyra partier som tycker lite olika i vissa frågor, men som också tycker lika i många. Vi regerade ju Sverige i åtta år och det fungerade, man får ju ge och ta i förhandlingar. Hade vi tyckt exakt likadant hade vi varit ett enda parti, svarar Björklund.

Senare ställs fler frågor om hur L ser på samarbete, och även regeringsbildning, med SD eller S vid en parlamentisk situation som skulle kunna kräva det.

- Jag känner att man inte riktigt vet var rösten går om man inte vet vilket politiskt samarbete det blir efter valet. Förr visste man vilken röst som ledde till ett visst samarbete, säger ene frågeställaren Viktor Ejlertsson till TT, en tredjeårselev på ett internationellt ekonomiprogram.

- Ingen partiledare kan riktigt svara på vad de vill göra om det inte blir som man hoppas från början.

ANNONS

SD-samarbete uteslutet

Men dörren till SD är och förblir stängd lovar Björklund i aulan.

- Jag märker att han är väldigt emot att samarbeta med SD, eller få stöd därifrån, och det känns trovärdigt, säger Maja Torstensson.

- Den enda gången Alliansen skulle förlora i en omröstning är om Sverigedemokrater och Socialdemokraterna går ihop, säger Björklund på en elevfråga om hur en Alliansregering ska få igenom sina förslag utan en majoritet i riskdagen.

Och han utvecklar det till TT på väg ut från skolan – för Socialdemokraterna har ju också meddelat att det inte ska ges något inflytande till SD.

- Om S och SD fäller en Alliansregering så får de ta regeringsansvaret. Det bör Socialdemokraterna betänka innan man fäller en Alliansregering, säger Björklund.

ANNONS
TT

Fakta: Liberalernas valmanifest

Höj brytpunkten för statlig inkomstskatt från 39000 till 44000 kronor.

Slopa värnskatten.

Slopa flygskatten.

Grön skatteväxling.

Fri hyressättning i nyproduktion.

Höjd skatt på konsumtion och miljöförstörande utsläpp.

Trappa av ränteavdragen.

Betyg från fyran.

Ordningsbetyg.

Förstatliga skolan.

Skärpt lagstiftning mot hedersförtryck.

Stopp för nya religiösa friskolor.

Sverige med i EU:s bankunion.

Två procent av BNP till försvaret.

Medlemskap i Nato.

Europeisk koldioxidskatt.

Behåll kärnkraften.

Källa: Liberalerna

ANNONS