SD-politikern Kent Ekeroth hamnar inte på valbar plats i riksdagsvalet. Arkivbild.
SD-politikern Kent Ekeroth hamnar inte på valbar plats i riksdagsvalet. Arkivbild.

Ekeroth petas från SD:s riksdagslista

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth kommer inte att finnas med på valbar plats på Sverigedemokraternas riksdagslista inför valet, skriver Aftonbladet.

ANNONS
|

- Jag kan bekräfta att Kent Ekeroth inte kommer att finnas med i valberedningens förslag. Valberedningen är enig i den här frågan. Inför beredningen har vi bett samtliga partidistrikt inkomma med nomineringar och inget har föreslagit Kent Ekeroth, säger Michael Rosenberg, valberedningens ordförande, till tidningen.

I december friade Svea hovrätt friar Ekeroth från ringa misshandel efter att ha örfilat en man i en krogkö i Stockholm. Ekeroth sade att han handlade i självförsvar när han blev angripen.

ANNONS

Trots den friande domen lämnade Ekeroth, efter uppmaning av partiledningen, sin plats i justitieutskottet. Redan före domen var budskapet från partiledningen klart och tydligt: Ekeroth bör lämna utskottet, även om han frias.

Därmed markerade partiledningen att tålamodet var slut med Ekeroths eskapader, som till exempel hans inblandningar i järnrörsskandalen, extremiståsikterna i Avpixlat och Putilov-affären.

Ekeroth har andra plattformar för sina budskap än riksdagen; han är aktiv på sociala medier och har fortsatt koppling till Samhällsnytt (tidigare Axpixlat, reds anm).

Ekeroth vill inte uttala sig för TT.

TT

Fakta: Kent Ekeroth

Kent Ekeroth, född den 11 september 1981 i Malmö, är utbildad civilekonom vid Lunds universitet.

Sedan 2010 sitter han som ledamot i riksdagen för Sverigedemokraterna.

Han har flera gånger kritiserats för kontroversiella uttalanden och ageranden. Bland annat var han en av tre ledande SD-politiker i den så kallade järnrörsskandalen då de under en utekväll 2010 förolämpade flera personer, bland andra komikern Soran Ismail, med rasistiska och sexistiska glåpord.

Vanligtvis sitter Ekeroth i riksdagens justitieutskott, men har tagit en timeout från rollen.

ANNONS