Mikaela Ravnäs, Frida Wennerfors och Charlie Jakobsson tycker att elever ska få påverka och prata mer vid sexualundervisningen.
Mikaela Ravnäs, Frida Wennerfors och Charlie Jakobsson tycker att elever ska få påverka och prata mer vid sexualundervisningen.

"Det var inget fokus på sex som positivt"

Under ett par lektioner berättade lärarna om könssjukdomar, mens och kondomer. Gymnasieeleverna Charlie, Mikaela och Frida håller med Skolinspektionen: Elever behöver prata mer sex och reflektera kring normer.

ANNONS
|

- Det var bristfälligt, säger Charlie Jakobsson, som går i tvåan på Viktor Rydbergs gymnasieskola i Stockholm, när han tänker tillbaka på sex- och samlevnadsundervisningen i högstadiet.

- Vi hade ett grupparbete som endast handlade om könssjukdomar. Det fanns ingen typ av fokus ur hbtq-perspektiv. Inte heller på sex som något positivt, mänskligt eller härligt.

ANNONS

Skolinspektionen har gjort en stor granskning av ämnet och kommit fram till att lärare är osäkra och okunniga, samt att elever behöver kunna prata och påverka mer.

Charlie Jakobsson och vännerna Frida Wennerfors och Mikaela Ravnäs minns hur lärare delade upp klasser: Tjejer fick prata om mens och killar fick lära sig att sätta på kondomer.

- Det är konservativt och exkluderande, säger Frida, som tycker att även lärare behöver prata om ämnena sinsemellan – och sedan fråga eleverna vad de vill veta.

- Många i min klass vågade inte ställa frågor om hur det till exempel är när två kvinnor har sex, eller kring könsidentitet. Och ingen berättade om annat än heterosex, säger Mikaela.

Mycket av det som inte tas upp på de få lektionerna tar nyfikna unga reda på själva, menar de.

- Det svåra är att diskutera och få veta vad andra känner, säger Charlie Jakobsson.

ANNONS
TT

ANNONS