I början av nästa år kan sista siffran på registreringsskylting vara både en siffra och en bokstav.
I början av nästa år kan sista siffran på registreringsskylting vara både en siffra och en bokstav.

Dags för ny registreringsskylt på bilen

"Bara" 500 000 kombinationer finns kvar innan bilarnas registreringsnummer tar slut. Efter årsskiftet införs därför ett nytt system som ska öka antalet kombinationer.

ANNONS
|

- Vi gör av med 500000-600000 kombinationer per år i det tempot vi håller nu, säger Cristofer Kärrdahl, verksamhetsledare på Transportstyrelsen.

Det betyder att kombinationerna tar slut inom ett år och det nya systemet rullas därför ut i början av nästa år. Något exakt datum finns inte ännu.

En extra bokstav

I dag tilldelas alla bilar ett registreringsnummer som består av tre bokstäver och tre siffror, ett system som varit i bruk sedan 1972. Efter årsskiftet kan sista siffran i stället bli en bokstav.

ANNONS

Det innebär att antalet kombinationer ökar från drygt 12 miljoner till 39 miljoner. Den ökningen är nödvändig eftersom vi i dag har fler bilar per person än tidigare.

Fortfarande gamla nummer

Det är inte möjligt att på förhand säga hur den första registreringsskylten med det nya systemet kommer att se ut.

- Vi har en slumpgenerator som tar ett ledigt nummer i mängden, säger Cristofer Kärrdahl.

- Och även en bil som nyregistreras nästa år kan få ett gammalt nummer.

Även i dag återvänds registreringsnummer från bilar som skrotats, men först efter att registreringsnumret legat i karantän i ett år.

Personlig skylt

För alla bilar som redan är registrerade har ändringen ingen betydelse. För alla fordon som nyregistreras är den enda skillnaden att det sista tecknet kan vara både en siffra eller en bokstav.

Möjligheten att få en personlig registreringskylt finns kvar även efter det nya systemet införs. Antalet personliga registreringsnummer har successivt ökat och det finns numera 14790 fordon med personliga skyltar på Sveriges vägar.

ANNONS
TT

Fakta: Nya registreringsskyltar

Ett nytt format för registreringsnummer, där sista siffran kan vara både en siffra och en bokstav, kommer att införas i början av 2019.

Anledningen är att registreringsnumren i det nuvarande formatet, med tre bokstäver och tre siffror, är på väg att ta slut.

Man behöver inte göra något i samband med att det nya formatet införs, alla befintliga registreringsnummer ska behållas. Den enda skillnaden mot idag kommer att vara att det sista tecknet kan vara både en siffra eller en bokstav när nya fordon tilldelas ett registreringsnummer.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS