Ljus i grönområdet där den hemlöse mannen hittades död i augusti. En 16-årig pojke döms för att ha misshandlat mannen grovt, men frias för mord.
Ljus i grönområdet där den hemlöse mannen hittades död i augusti. En 16-årig pojke döms för att ha misshandlat mannen grovt, men frias för mord.

Döms för misshandel – ej mord – på hemlös

Det går inte att bevisa att det var två tonårspojkars misshandel som orsakade en hemlös mans död i Huskvarna i somras. Det anser tingsrätten, som dömer den åtalade 16-åringen för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård.

ANNONS
|

Den hemlöse mannen hittades död i början av augusti, i en park i Huskvarna. Obduktionen visade att han avlidit genom förblödning från inre skador.

Två pojkar, en 16-åring och en 14-åring, anklagades för mord, eller i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. 16-åringen är den ende av de två som har stått åtalad. Den 14-årige pojken är inte straffmyndig och har därför inte åtalats. Däremot har den så kallade bevistalan som hållits mot honom visat att han deltog i misshandeln.

Brister i utredningen

När tingsrätten nu kommer med sin dom konstaterar den att pojkarna "tillsammans och i samförstånd" misshandlat med slag och sparkar. De har även använt sig av tillhyggen i form av en livboj och en vägkon. Men det har inte kunnat bevisas att det var den här misshandeln som orsakade mannens död, anser rätten.

ANNONS

- Det som varit avgörande för utgången i den delen har varit att det finns en del brister i utredningen. Det har särskilt framkommit när rättsläkaren hördes i rätten, att direkt samma morgon när man påträffade den döde personen var det ingen rättsläkare som kallades till platsen, säger domaren Tord Edlund vid en pressträff.

Snabbt dödsförlopp

Hade en rättsläkare kommit dit då mannen hittades hade man säkrare kunnat fastställa en tidpunkt för döden, enligt rådman Tord Edlund. Som det ser ut nu dog mannen senast klockan 4 på morgonen – drygt tre och en halv timme efter att pojkarna ska ha lämnat platsen.

Samtidigt innebär den dödsorsak man kunnat hitta vid de rättsmedicinska undersökningarna ett mycket snabbt dödsförlopp.

- Får man en sådan skada dör man förhållandevis snabbt. Det innebär alltså att det finns en tidsrymd på tre och en halv timme där det inte presenterats någon utredning om vad som hänt, och då anser tingsrätten att det kan finnas alternativa händelseförlopp som det inte kan bortses ifrån, säger Tord Edlund.

ANNONS

Advokat Anders Tolke, som försvarar den åtalade 16-åringen, är i huvudsak positiv till tingsrättens dom.

- En välskriven och väl formulerad dom, där man funnit att de allvarligare delarna av åtalet ska ogillas beroende på bristande bevisning. Det är i enlighet med vad min huvudman berättat under rättegången, säger Anders Tolke.

Väntat besked

Även 14-åringens advokat Martin Cullberg är nöjd med rättens beslut.

- Det var ett väntat besked, men det är givetvis glädjande. Det är en total framgång för försvaret i det här målet. Jag sa redan innan rättegången skulle börja att jag utgick ifrån att min huvudman inte skulle dömas för någonting som hade med att orsaka den här mannens död att göra.

Anders Tolke är dock kritisk till tingsrättens bedömning att de två pojkarna "agerat tillsammans och i samförstånd vid misshandeln" av den hemlöse mannen.

ANNONS

- Det har inte varit fråga om att man kommit överens om någonting innan, eller ens på plats. Det har varit ett skeende som helt enkelt eskalerat, och då är det svårt att säga vad som sker i samförstånd, och vad som inte gör det, säger Anders Tolke.

Kastade äpplen

Rätten anser inte heller att misshandeln har varit av en sådan karaktär att den ska bedömas som synnerligen grov.

16-åringen döms även för ofredande eftersom han tidigare under kvällen kastat äpplen på och mot mannen. Pojken anklagades även för att ha kastat urin men tingsrätten har inte funnit styrkt att detta har träffat mannen.

Påföljden blir fem månaders sluten ungdomsvård.

Inget skadestånd

Anhöriga till den hemlöse mannen hade begärt skadestånd på totalt 240000 kronor. Men skadestånd till anhöriga vid personskada kan främst komma ifråga om dödsfallet skett efter uppsåtligt handlande eller att någon varit grovt vårdslös.

Eftersom det inte är bevisat att pojkarna orsakat mannens död ska därför heller inget skadestånd betalas ut, beslutar rätten.

Åklagarmyndigheten ville på fredagen inte kommentera domen.

ANNONS
TT

Fakta: Detta har hänt

8 augusti: En hemlös man från Rumänien hittas död i en park i Huskvarna, som är en del av Jönköping.

15 augusti: Mannen har obducerats, och polisen drar slutsatsen att han blivit mördad.

20–21 augusti: Ungdomar under 15 år förhörs av polisen.

27 augusti: En 16-årig pojke, som varit anhållen i sin frånvaro, grips av polisen. En 14-årig pojke får en advokat av tingsrätten.

30 augusti: 16-åringen häktas av Jönköpings tingsrätt som misstänkt för mord.

13 september: Tingsrätten beslutar att släppa 16-åringen.

14 september: Göta hovrätt beslutar att 16-åringen ska vara fortsatt häktad, sedan åklagaren överklagat.

26 september: Åklagaren beslutar att släppa 16-åringen, som i stället omhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU).

19 november: Kammaråklagare Linda Schön åtalar 16-åringen och väcker bevistalan mot 14-åringen.

26 november: Den döde mannen begravs i Rumänien.

28 november: Rättegången mot de två tonåringarna inleds i Jönköpings tingsrätt. Den hålls bakom stängda dörrar.

ANNONS