Anhängare av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) med sköldar och fanor vid demonstrationen i centrala Göteborg i september förra året.
Anhängare av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) med sköldar och fanor vid demonstrationen i centrala Göteborg i september förra året.

Därför får NMR tillstånd att demonstrera

Efter bråk och oroligheter vid nazistiska NMR:s demonstrationer har högljudda röster kritiserat polisen för att de gett organisationen tillstånd att demonstrera. Karin Åhman, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, förklarar varför nazisterna får demonstrera.

ANNONS
|

Utgångspunkten för de demonstrationstillstånd som NMR har fått är densamma som för alla andra tillstånd som polisen ger, säger Karin Åhman. I första hand görs bedömningen utifrån hänsyn till allmän ordning och trafik.

- Fri och rättigheter gäller för envar. Man får begränsa demonstrationsfriheten likväl som man får begränsa yttrandefriheten, men yttrandefriheten är väldigt lite begränsad i Sverige. I linje med det har vi också väldigt starka övriga opinionsfriheter och det är då en ordningsfråga när man bedömer om man ska ge tillstånd. Det står att man ska ge tillstånd om man kan göra det utan fara för ordningen och säkerheten eller för trafiken vid sammankomsten.

ANNONS

- Regleringen i lagen ser inte ut så. Man gör en enskild bedömning vid varje sammankomst och för varje ansökan om tillstånd. Sedan får man upplösa den i efterhand om det blir bråk på plats eller gripa personer som begår brott. Man begränsar hellre demonstrationsrätten mot slutet, om den har missbrukats, än att inte tillåta att människor ges möjlighet att gå ut och prata på gator och torg.

- Lagen om hets mot folkgrupp begränsar yttrandefriheten, men inte demonstrationsfriheten. Man har på så sätt en svagare yttrandefrihet än demonstrationsrätt och det kan man naturligtvis diskutera.

- Det är en legitim fråga och som jag förstår det så gör man en generös tolkning till förmån för demonstrationsfriheten. Om man inte gör det så riskerar man att dra med sig en massa annat, det vill säga att man fortsätter att tolka rättighetsregleringar strängt. Det här handlar om demokratins kärna – att även de åsikter som ogillas starkt av väldigt många ska få komma till uttryck.

ANNONS
TT

Fakta: Mötesfriheten skyddas av grundlagen

Mötesfriheten skyddas av grundlagen. Den innefattar frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande. Mötesfriheten kan inskränkas med hänsyn till ordningslagen.

Reglerna som kan inskränka mötesfriheten finns i ordningslagen. Tillstånd till allmän sammankomst får vägras om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi. Polismyndigheten får meddela de villkor som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet vid sammankomsten. Det är Polismyndigheten som prövar om man ska få tillstånd till allmän sammankomst.

Källa: Förvaltningsrätten i Göteborg

ANNONS