Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé anser att Brå inte vågar utreda sexbrottslingars härkomst. Arkivbild.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé anser att Brå inte vågar utreda sexbrottslingars härkomst. Arkivbild.

Brå utreder inte sexbrottslingars bakgrund

Vid årsskiftet fick Brottsförebyggande rådet (Brå) regeringens uppdrag att utreda varför sexualbrotten ökat de senaste tolv åren. Bland annat ingick i uppdraget att om möjligt undersöka vilka gärningspersonerna är. Men nu väljer Brå att helt fokusera på de personer som utsätts för sexualbrott.

ANNONS
|

- Det är att svika brottsoffren att aktivt utesluta att också titta på utländsk bakgrund hos gärningsmännen. Det är uppenbart att Brå inte vågar göra detta för att man saknar stöd från regeringen, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

I samband med att uppdraget gavs krävde Moderaterna att gärningsmännens eventuella utländska bakgrund skulle kartläggas. Justitieminister Morgan Johansson (S) sade då att det är upp till Brå själva att avgöra.

ANNONS

Krävs annan studie

Ingen på Brå vill svara på frågor annat än skriftligen. För att studera gärningspersonerna "krävs en helt annan studie och då skulle frågeställningen rimligtvis inte gälla utvecklingen av just utsatthet för brott, vilket är fokus i detta uppdrag", skriver Brå:s pressekreterare Monica Landergård i ett mejl till TT.

I regeringens regleringsbrev till Brå, där uppdraget formuleras, anges inte specifikt att gärningsmännens härkomst ska studeras. Fokus ligger på "utvecklingen av utsatthet för sexualbrott". Men det står också att "Brå ska belysa orsakerna till ökningarna sedan 2005". Det står vidare att Brå ska belysa om "ökningarna gäller särskilda typer av sexualbrott, tillvägagångssätt, situationer eller utsatta personer, och i den mån det är möjligt gruppen gärningspersoner".

Obligatorisk sexualundervisning

Enligt Brå är det senare inte möjligt med de data som regeringen angett i regleringsbrevet. Frågan är då vad för mer kunskap man skulle få om man också utreder gärningsmännens härkomst.

- Det här är det normala att göra i andra länder för att vi ska få så mycket kunskap som möjligt för att kunna vidta åtgärder. I Danmark har det till exempel lett till att man gjort Röda korsets sexualundervisning obligatorisk för alla unga nyanlända. Jag förstår inte varför vi ska fortsätta sopa svåra frågor under mattan, säger Tomas Tobé (M).

ANNONS

Justitieminister Morgan Johansson (S) hänvisar till att det är Brå som bestämmer hur undersökningen ska göras:

”Regeringen har gett Brå i uppdrag att analysera ökningarna av utsatthet för sexualbrott och anmälda sexualbrott. Det är sedan Brå som i egenskap av rättsväsendets kunskapscentrum beslutar om uppdragets närmare genomförande", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Mats Pertoft reagerar på Tomas Tobés krav.

- Det är mycket märkligt att ett politiskt, statsbärande, parti vill gå in och detaljstyra forskningen, säger han till TT.

TT

ANNONS