Nu blir allt fler barn av med sina hem. Arkivbild.
Nu blir allt fler barn av med sina hem. Arkivbild.

BO: Krävs lagändring så barn slipper vräkning

Antalet vräkta barnfamiljer ökar igen. Målet att inga barn ska vräkas har inte uppnåtts.

ANNONS
|

Sedan 2008 har det funnits ett mål att minska antalet vräkningar där barn är inblandade till noll, och ända fram till 2018 har antalet vräkta barnfamiljer minskat. Men nu har den positiva trenden brutits.

Förra året berördes 448 barn i samband med 247 vräkningar i hela Sverige. Det är en ökning med 36 ärenden jämfört med 2017. Då drabbades 392 barn.

Elisabeth Dahlin, barnombudsman, tycker att trendbrottet är mycket allvarligt.

- Barn har rätt till en bostad. Nollvisionen är inte uppfylld på tio år. Man måste följa upp hur och varför barn vräks, och jobba uppsökande för att förebygga, säger hon.

ANNONS

- Vi ser att den allra vanligaste orsaken är obetald hyra, och att den obetalda skulden vid ansökningstillfället är 10000 kronor eller lägre i 38 procent av fallen. Men vi vet inte säkert vad ökningen av vräkningar där barn berörs beror på, men vi ska undersöka det, säger Kim Jonsson, kommunikatör inom förebyggande verksamhet hos Kronofogden.

Krävs lagskärpning

Elisabeth Dahlin tycker att det är bra att Kronofogden nu ska ta reda på varför vräkningarna ökar. Men hon tycker också att lagen behöver skärpas för att stoppa barnfamiljsvräkningarna.

- Konsekvenserna för barn är så allvarliga, hela deras värld slås i spillror. De måste byta skola och kamrater. Det behövs en skärpning i socialtjänstlagen om uppsökande verksamhet för att förebygga att barn vräks. Man måste vara väldigt tydlig i lagen, säger Elisabeth Dahlin.

Svart uthyrning

I Södertälje, där antalet vräkta barnfamiljer ligger högt, är orsaken till att barnfamiljer vräks oftast otillåten andrahandsuthyrning, enligt Gunilla Svalborg Magnusson, kronoinspektör hos Kronofogden i Södertälje.

ANNONS

- Det är nästan alltid barnfamiljer som kommer från andra länder, och som inte är skrivna på adressen, säger hon.

Ofta känner de inte till att de har ett svartkontrakt, eller att de inte är okej att för dem att bo i lägenheten, och myndigheterna känner inte heller till att barnen bor där.

- Det har ökat här i Södertälje, eftersom svartkontrakten har ökat så mycket. Det har blivit en marknad som många tjänar stora pengar på, säger Gunilla Svalborg Magnusson

I de fall där barnfamiljer som är skrivna på en adress riskerar vräkning och därmed är kända av myndigheterna går det inte så långt, förklarar hon.

- För dem som är skrivna på sin adress och lever här har socialtjänsten löst det innan dess.

ANNONS

Nu ska Kronofogden ta reda på om svartmarknaden, som bedöms vara orsaken i Södertälje, också orsakar ökningar på andra håll.

- Vi vet inte om detta med andrahandsuthyrning även gäller resten av landet, men vi ska undersöka det, säger Kim Jonsson.

Tidiga åtgärder

Hon pekar på de åtgärder för att minska vräkningarna där barn drabbas som Kronofogden förespråkar.

- Vi tror på att hyresvärden ska ta en tidig och personlig kontakt med hyresgästen om hyran inte betalas. Inte bara skriva brev. Och så ser vi också att det är viktigt att socialtjänsten och hyresvärdarna på orten samverkar. Ju tidigare de kommer in, desto större blir chansen att man aldrig behöver gå in med vräkningar, säger Kim Jonsson.

Antalet vräkningar totalt sett, även i ärenden då inte barn varit inblandade, har också ökat under 2018. De verkställda vräkningarna ökade från 1938 till 2022.

ANNONS

Ändrat: I en tidigare version fick BO fel efternamn, rätt är Dahlin.

TT

Fakta: Barn som drabbas

  • Förra året vräktes 247 barnfamiljer, en ökning med 36 familjer från 2017. Totalt berördes 448 barn i hela landet.
  • Sedan 2008, då ett nationellt mål sattes upp för att minska antalet vräkningar av barnfamiljer, har det stadigt minskat. Men nu ökar de.
  • Så här ser det ut i kommunerna med fem eller fler ärenden 2018:
  • Kommun Ärenden Berörda barn Varav permanent boende barn
  • Malmö 20 (13) 35 (25) 23 (24)
  • Stockholm 15 (15) 23(20) 22 (14)
  • Södertälje 13(12) 28 (29) 25 (24)
  • Västerås 10 (7) 23 (20) 14 (14)
  • Eskilstuna 8 (3) 12 (5) 5 (1)
  • Gävle 8 (2) 13(2) 5 (1)
  • Falun 7 (2) 13(1) 8 (1)
  • Göteborg 7 (7) 13 (13) 9 (11)
  • Uppsala 6 (4) 14 (7) 11 (3)
  • Karlstad 5 (1) 7(1) 2(0)
  • Köping 5 (1) 15(3) 15 (3)
  • Källa: Kronofogden

ANNONS