Centerpartiets ledare Annie Lööf anser att frågan om ordförandeposter till SD i utskotten inte längre är aktuell. Arkivbild.
Centerpartiets ledare Annie Lööf anser att frågan om ordförandeposter till SD i utskotten inte längre är aktuell. Arkivbild.

Björklund "starkt kritisk" till M:s utspel

Både Centern och Liberalerna meddelar att frågan om ordförandeposter till SD i riksdagsutskotten inte längre är aktuell. Liberalernas Jan Björklund är starkt kritisk till hur Moderaterna hanterat frågan – men Tobias Billström (M) säger att beskedet inte handlade om att komma överens med SD.

ANNONS
|

Utskotten är centrala i riksdagsarbetet och behandlar de lagförslag som sedan röstas om i riksdagen. Sverigedemokraterna har representanter i alla 15 utskotten, men ingen ordförande eller vice ordförande. Tidigare har dessa poster fördelats inom de traditionella blocken.

På torsdagen publicerade SVT uppgifter om att Alliansen hade svängt i frågan och var beredd att ge SD ordförandeposter i utskotten. Men nu säger både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) att frågan är död.

- Socialdemokraterna har sagt nej och därmed kommer det inte att bli någon uppgörelse och då har ju frågan fallit, säger Annie Lööf till TT.

ANNONS

Björklund säger dock att frågan om proportionalitet har diskuterats.

- Men det har hela tiden handlat om att åstadkomma en överenskommelse mellan blockgränserna om en annan princip. Går inte det, då gäller den nuvarande principen, säger Björklund till TT.

"Har fallit"

Han är starkt kritisk till Moderaternas gruppledare Tobias Billström och hans kommentarer i frågan.

- Tobias Billström har presenterat delar av det resonemang som vi har fört, men bara delar. Jag är starkt kritisk till det, för det skapar bilden av att Alliansen kanske skulle vara beredd att göra upp med SD och sådant är inte fallet över huvud taget, det har aldrig varit aktuellt.

Annie Lööf säger även hon att det var frågan om proportionalitet som stod i centrum.

- Vi har inte tagit ställning till frågan som sådan, men vi ville ha det som ingång för ett samtal över blockgränserna, om vi inte skulle möjliggöra för en proportionalitetsprincip där samtliga partier, från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna, ges möjlighet utifrån sitt väljarstöd (att få ordförandeposter).

ANNONS

Håller inte med

Tobias Billström håller inte med om Jan Björklunds kritik.

- Beskedet i går handlade aldrig om att komma överens med SD, utan om en gemsam ingång för alliansen i samtal med Socialdemokraterna om den princip som ska gälla för fördelningen av posterna utskotten, säger Billström till TT.

Billström vill fortfarande se en överenskommelse över blockgränsen före valet.

- Socialdemokraterna har uttryckt att de vill avvakta valresultatet, men vi tycker fortsatt att proportionalitetsprincipen är en rimlig ingång. Vi behöver fortfarande få ett svar om hur vi ska fördela de här posterna och det bästa för väljarna i det här landet vore förstås om man kunde få det före valet.

Även Kristdemokraterna vill att riskdagsutskottens ordförandepost fördelas proportionellt, säger gruppledaren Andreas Carlson till TT.

Kan bli otydligt

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avvisar en sådan uppgörelse. S-gruppledaren Anders Ygeman säger bland annat att en proportionell fördelning riskerar att skapa otydligheter för väljarna.

ANNONS

- Jag tror att ordföranden i exempelvis försvarsutskottet eller finansutskottet borde komma från det eller de partier som bildar regering. Det riskerar annars att ge en otydlig bild för väljarna och försvåra riksdags- och regeringsarbetet om man har det på ett annat sätt.

TT

Fakta: Riksdagens utskott

De 15 riksdagsutskotten förbereder de beslut som sedan fattas i riksdagens kammare. Bland de mest betydelsefulla utskotten märks finans-, utrikes- och försvarsutskotten. Varje utskott består av 17 ledamöter som är proportionellt fördelade baserat på riksdagens sammansättning. Posterna som ordförande och vice ordförande i sker dock genom omröstning inom varje enskilt utskott.

ANNONS