Beslutet om att slopa de årliga tidsomställningarna inom EU skjuts på framtiden, efter ett beslut av EU-ländernas ambassadörer. Arkivbild.
Beslutet om att slopa de årliga tidsomställningarna inom EU skjuts på framtiden, efter ett beslut av EU-ländernas ambassadörer. Arkivbild.

Beslut om tidsomställning tar "ett antal år"

Beslutet om att slopa de årliga tidsomställningarna inom EU skjuts på framtiden.

ANNONS
|

Frågan kommer som tidigare planerat inte att avgöras på ministerrådsmötet i Bryssel den 3 december, efter ett beslut av EU-ländernas ambassadörer, Coreper.

- Det blir i stället en lägesrapport om frågan om tidsomställningen. Och det innebär att vi inte kommer att fattat något beslut eller avkrävas någon allmän inriktning, utan det blir bara en rapport, säger Tomas Eneroth.

ANNONS

EU-kommissionens förslag innebär att unionens länder inte längre ska byta mellan sommar- och vintertid. I stället ska varje land ha samma tid året runt. Om det blir evig sommartid eller evig vintertid, är upp till varje land, enligt förslaget.

Eneroth välkomnar

Tomas Eneroth välkomnar att ett beslut dröjer.

- Från svensk sida är vi nöjda med detta. Det innebär att medlemsländerna får gott om tid på sig att ta fram underlag och ha en ordentlig diskussion om vad en slopad tidsomställning skulle innebära. Vi får även gott om tid att samordna hur en tidsomställning skulle kunna ske inom EU, vilket är helt nödvändigt.

"Ett antal år"

När ett beslut i EU kan tas är nu oklart.

- Det blir inte en lika snabb tidsplan som kommissionen överraskade medlemsstaterna med. Vi välkomnar det för det var en väldigt ambitiös tidsplan som i första skedet skulle innebära ett ikraftträdande redan under nästa vår. Det tror jag inte skulle ha fungerat. Jag gissar att det nu tar ett antal år, säger Tomas Eneroth.

ANNONS

Statskontorets utredning om tidsomställningen är klar och presenteras i dagarna. Den kommer att fungera som underlag för de svenska politikerna. Många EU-länder, däribland Sverige, har ännu inte bestämt vad man vill och har även invänt mot EU-kommissionens raska tidsplan.

TT

Fakta: EU och sommartiden

De 28 EU-länderna har i dag en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt tillhör länderna tre olika tidszoner.

I september föreslog EU-kommissionen ett slopande av de årliga omställningarna, efter påstötningar från Finland och EU-parlamentet och sedan man fått starkt stöd bland allmänheten i en nätenkät.

Tanken är att förslaget ska godkännas av EU-länderna och EU-parlamentet så snabbt att den sista tidsomställningen kan göras redan i oktober 2019.

Varje land får sedan själv bestämma om man vill ha evig sommartid eller evig normaltid. För att inte skapa onödig oreda krävs emellertid att länderna har bestämt sig minst sex månader före den sista omställningen.

ANNONS