Barsebäcksverkets rivning förbereds för fullt. I veckan hålls samråd med allmänheten och myndigheter. Arkivbild.
Barsebäcksverkets rivning förbereds för fullt. I veckan hålls samråd med allmänheten och myndigheter. Arkivbild.

Barsebäcks rivningsplaner tar form

För första gången står Sverige inför rivning av ett kommersiellt kärnkraftverk, Barsebäck. Prislappen blir uppskattningsvis 4,5 miljarder.

ANNONS
|

- Det är kostsamt för det är en lång process, det kommer att hålla på i nästan tio år, säger Åsa Carlson, vd på Barsebäck Kraft.

Förberedelserna har redan pågått länge och planen är att påbörja rivningen år 2020. Men först krävs tillstånd från både mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Den här veckan hålls samråd med allmänheten och myndigheter.

ANNONS

- Vi hämtar in synpunkter på vad vi bör fokusera på i vår ansökan, säger Åsa Carlson.

Lär av andra

Även om Barsebäck blir först ut i Sverige finns erfarenheter och kunskap om reaktorrivning i andra länder, som Tyskland, USA och Spanien.

- Det har vi naturligtvis följt sedan länge hur man gör där. Det är beprövade metoder och vi har lärt oss av vad som har gått bra och vad som kan förbättras jämfört med deras projekt, säger Åsa Carlson.

Rivningen ska göras inifrån. Radioaktiva delar ska först lagras i ett interndelslager på området i väntan på slutförvar. Ungefär sex procent av allt rivningsmaterial från Barsebäck kommer att behöva placeras i slutförvar.

Blir utfyllnad

När allt radioaktivt material är borta kommer nästa skede – som blir som rivning av vilka industribyggnader som helst.

- Den stora massan är vanlig, ren betong. Det är en väldigt bra grundmassa för att använda som utfyllnad, antingen här på vår mark eller i andra infrastrukturprojekt, säger Åsa Carlson.

ANNONS

Vad som ska hända med Barsebäcksområdet när allt är klart är inte bestämt. Kävlinge kommuns vision är att skapa ett havsnära område i kanten av Öresund med bostäder, arbetsplatser, torg och parker.

- Vi kommer att vara väldigt tydliga så att man sanerar det till hundra procent, så att man kan använda det till vad man vill efter, säger Kävlinges kommunstyrelseordförande Pia Almström (M) till Sveriges Radio.

TT

Fakta: Rivningen

Bränsleelementen transporterades bort från Barsebäck redan 2006.

Sedan 2016 finns ett interndelslager på området. Där placeras delar av reaktortankarna efter att ha styckats i mindre delar och lagts i ståltankar. Det handlar om delar som satt nära uranbränslet under många år och därför är radioaktiva. När slutförvarsfrågan är löst och de radioaktiva delarna är bortfraktade kommer lagret att tömmas och rivas.

När reaktorbyggnaderna tömts på dessa delar och anläggningen är fri från radioaktivitet kan den friklassas, vilket innebär att det inte längre är en kärnteknisk anläggning.

Sedan följer rivning av resten, som då är att betrakta som en vanlig industribyggnad. Sist rivs verkstäder, förråd och kontor.

Källa: Barsebäck Kraft

ANNONS