Mannen och kvinnan förvaras just nu på häktet.
Mannen och kvinnan förvaras just nu på häktet.

Barnmisshandel under lång tid - västsvenskt läkarpar häktat

En legitimerad läkare i Västsverige sitter häktad tillsammans med sin fru. Båda misstänks för grov fridskränkning. De anklagas för att under flera år ha misshandlat sina barn.

ANNONS
|

I början av september inkom en polisanmälan från socialtjänsten i en västsvensk kommun.

Enligt denna hade en liten pojke berättat för sin lärare att hans pappa "kan bli arg och vara arg länge" och i samband med skulle eleven ha tvingats ta emot slag från sin far på kinderna, armarna och rumpan.

Förhör genomfördes med barnet och hans syskon. - Uppgifterna som då framkom är, enligt min uppfattning, väldigt stabila och har gett oss all anledning att arbeta vidare i den här förundersökningen, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

Starkare misstankegraden

I slutet av förra veckan greps och anhölls de två föräldrarna, som båda har höga positioner inom den akademiska världen.

ANNONS

Under helgens häktningsförhandling beslutade domaren om ett fortsatt frihetsberövande under minst 14 dagar, enligt den starkare misstankegraden. - Att det rör sig om rubriceringen grov fridskränkning baseras inte i första hand på allvaret i våldet, utan på att det varit omfattande och pågått under en lång tid, förklarar Ihlbom.

Brottstiden som polisen utreder är september 2014 och fram till i torsdags.

Både läkaren och hustrun erkänner att exempelvis någon enstaka örfil möjligtvis utdelats. - De medger mycket, fast de tonar ner och förminskar våldets karaktär, konstaterar åklagaren.

"Kan tappa tålamodet"

I förhör säger kvinnan bland annat: - Jag kan ha tappat tålamodet. Ofta händer det när barnen inte kommer överens, då har jag särat på dem. Det är i situationer som är svåra att lösa för de två bråkar. Men jag har aldrig slagit med knuten näve, aldrig tillfört dem blåmärken eller rodnad och aldrig slagit med makt mot mina barn.

Mannen hävdar att han tagit tag i barnen, ibland hårdhänt runt deras armar och axlar. - Det kan göra ont, de kan säga "aj". Så är det. Det är inget annat, konstaterar läkaren i polisförhör.

Han poängterar också att barnen i skolan lärt sig om sina rättigheter: - De är medvetna och har sagt att de kan gå till polisen.

ANNONS

Tystlåten advokat

Inga skador på barnen finns dokumenterade. Polisutredarna jobbar dock efter teorin att dessa kanske inte journalförts, i och med att pappan är läkare.

Mannens advokat, Claes Kennedy, är försiktigt med sina kommentarer i ärendet: - Från vår sida går det inte att uttala sig i det här läget. Du får återkomma.

ANNONS