Medlemmar av FN:s säkerhetsråd anländer till Dag Hammarskjölds Backåkra inför dagens möte.
Medlemmar av FN:s säkerhetsråd anländer till Dag Hammarskjölds Backåkra inför dagens möte.

Syrien huvudämne på Backåkra

Världens kriser – men också gemyt och skratt. Säkerhetsrådets första dag på skånska Backåkra bjöd inte på några löften, men mötet kan bli det som löser upp knutarna.

ANNONS
|

Solen lyste och vinden blåste när leende FN-ambassadörer anlände till de idylliska omgivningarna runt Backåkra i Skåne, som var FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjölds gård. Inledningsvis talade de hellre om de vackra omgivningarna och relationerna med Sverige än om kriserna i världen.

- Sverige har alltid varit en stor anhängare av FN och det är en ära att få vara här. Jag hoppas att vi kan ge något tillbaka till Sverige och leverera något från mötet, sade Storbritanniens FN-ambassadör Karen Pierce på vägen in.

ANNONS

"Det finns hopp"

Tvådagarsmötet, från början tänkt som ett informellt arbetsmöte med tillfälle att diskutera FN:s fredsbevarande arbete och konfliktprevention, har redan från början handlat om pågående konflikter: Nordkorea och framförallt stötestenen Syrien.

- I Syrien behöver vi enas om två saker. För det första finns det ingen militär lösning, bara politisk. Det är med politiska samtal vi kan gå framåt. För det andra måste vi hitta en väg för att utreda och utkräva ansvar för de krigsbrott som begåtts, sade den nuvarande FN-chefen António Guterres.

- Men det finns hopp. Säkerhetsrådet kan vara effektivt när vi enas.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gav ett kort uttalande på väg in till mötet.

- Det är många frågor just nu som behöver diskuteras i säkerhetsrådet, bland annat Nordkorea och Syrien. När det gäller Nordkorea lyckades vi enas och sätta press på landet med utökade sanktioner, och de har nu kommit till förhandlingsbordet. När det gäller Syrien har vi tyvärr inte varit lika framgångsrika, sade Nikki Haley.

ANNONS

Låsta positioner

Arbetsklimatet i säkerhetsrådet har på senare tid varit synnerligen ansträngt. Positionerna är låsta, och det saknas fortfarande en överenskommelse i säkerhetsrådet om att försöka utreda vem som bär ansvar för den misstänkta kemvapenattacken i Douma där minst 60 människor dödades för två veckor sedan.

USA, Frankrike och Storbritannien, som svarat genom ett gemensamt anfall mot den syriska regimens positioner, kräver en ansvarsutredning. Syrienallierade Ryssland har å sin sida använt sitt veto – som så många gånger förr när det rör resolutioner om Syrien.

Att ett ryskt resolutionsförslag om att brännmärka attackerna mot syriska mål som ett brott mot FN-stadgan röstats ner har spätt på konflikten i FN:s säkerhetsråd ytterligare.

Säkerhetsrådets första dygn i Sverige har dock varit utan krav på positionering i olika frågor. Stämningen uppges vara god, och enligt uppgift skrattades det mycket under FN-ambassadörernas bussfärd till Backåkra.

Syrien ämnet vid lunch

Det möte som nu inleds sker under andra förhållanden än de vanliga: Mötesdeltagarna är placerade nära varandra och det finns inget utrymme för att sitta och läsa i papper – det ska vara verkliga, fria diskussioner. Det är inte heller några förväntningar på konkreta beslut.

Däremot finns hopp om att den informella miljön ska lösa upp knutarna. Enligt utrikesminister Margot Wallström handlade diskussionerna på den inledande lunchen om att hitta en väg framåt om Syrien.

ANNONS

- Rådet har misslyckats med att komma till beslut eller att implementera resolutioner. Men vad händer nu? Det är det som är inriktningen på diskussionerna här, sade Wallström strax efteråt.

Hon betonade – återigen – att helgens möte inte kommer att fatta några beslut:

- Alla betonar angelägenheten att ta itu med detta. Det finns en stor beskvikelse på att rådet visat sig vara oförmöget att enas.

TT

Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har totalt 15 medlemsländer. Fem av dem är permanenta medlemmar och har vetorätt: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

De andra medlemländerna röstas in två år i taget och på en sådan plats sitter Sverige under 2017 och 2018. Övriga nio medlemsländer just nu är: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.

Alla FN:s medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och att genomföra dem.

Säkerhetsrådet ägnar sig enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. Säkerhetsrådet har rätt att å alla FN:s medlemsländers vägnar agera för att bibehålla internationell fred och säkerhet.

Källa: www.un.org/en/sc

Fakta: De kommer till Backåkra

FN:s generalsekreterare António Guterres.

FN:s Syrienmedlare, svensk-italienske Staffan de Mistura.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

FN-ambassadörerna i säkerhetsrådet.

USA: Nikki Haley.

Ryssland: Vassily Nebenzia.

Kina: Ma Zhaoxu.

Frankrike: François Delattre.

Storbritannien: Karen Pierce.

Sverige: Olof Skoog.

Bolivia: Sacha Sergio Llorentty Soliz.

Ekvatorialguinea: Anatolio Ndong Mba.

Etiopien: Tekeda Alemu.

Kazakstan: Kairat Umarov.

Kuwait: Mansour Ayyad SH A Alotaibi.

Nederländerna: Karel J.G. van Oosterom.

Peru: Gustavo Meza-Cuadra.

Polen: Joanna Wronecka.

(Elfenbenskustens FN-ambassadör har nyligen avlidit)

ANNONS