Säkerhetsrådet i skolbänken på ESS i Lund, med USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och Frankrikes François Delattre i förgrunden. Bakom dem sitter Polens FN-ambassadör Joanna Wronecka och Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia
Säkerhetsrådet i skolbänken på ESS i Lund, med USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och Frankrikes François Delattre i förgrunden. Bakom dem sitter Polens FN-ambassadör Joanna Wronecka och Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia

Avspänd inledning för säkerhetsrådet i Skåne

De hetsiga konflikterna är som bortblåsta när FN:s säkerhetsråd inleder sitt Sverigebesök. Iklädda röda bygghjälmar och gummistövlar tas de på rundtur på mångmiljardbygget ESS i Lund. Men snart väntar ödesfrågorna igen: Syrien kommer att dominera samtalen i Backåkra.

ANNONS
|

I bästa fall kommer de att föras i närvaro av FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura. Utrikesminister Margot Wallström flaggar för att det finns en osäkerhet kring detta, men hoppas på det. Hon ser det informella arbetsmötet på Dag Hammarskjölds Backåkra under helgen som en möjlighet att umgås och prata i en ny miljö, men varnar för överdriven optimism.

- Jag tror inte att man ska ha överdrivna förhoppningar om att hela den frågan kommer att lösas här. Jag tror att det framför allt handlar om att ge sig tid också att tala om det långsiktiga när det gäller säkerhetsrådets och FN:s roll i Syrienkonflikten, säger hon.

ANNONS

I skolbänken

Även miljön på ESS är ett ovanligt sammanhang för säkerhetsrådet. Uppradade som i skolbänkar med Margot Wallström i katedern välkomnas toppdiplomaterna där till Sverige.

- Forskning inom partikelfysik är på vissa sätt inte så annorlunda än det arbete som utförs i säkerhetsrådet. Du behöver verkligen se och förstå också de minsta av detaljer för att helt kunna få grepp om den större bilden, säger Margot Wallström.

Efter en miniföreläsning om den forskning som kommer att bedrivas på den internationella anläggningen när den står klar 2023, utrustas toppdiplomaterna med gummistövlar, röda bygghjälmar, skyddsglasögon och reflexvästar. Med högsommarvarma vindar i ansiktet beger de sig ut på rundtur på området.

Kvällen i Lund avslutas sedan med en middag på Lunds universitet, där även studenter närvarar.

Guterres på väg

På Dag Hammarskjölds Backåkra ansluter även FN:s generalsekreterare António Guterres, som är arrangör för mötet, och även statsminister Stefan Löfven.

Om Sveriges roll för att lösa knutarna i Syrienkonflikten säger Margot Wallström:

- Vi bidrar ju, genom vår ambassadör och våra instruktioner till honom, till diskussionen om hur man hittar en väg framåt – både ett politiskt spår, ett kemvapenspår och ett humanitärt spår. Vi ska försöka bidra med några idéer också.

ANNONS

Respekt för Hammarskjöld

Att säkerhetsrådets årliga informella arbetsmöte hålls utanför New York är unikt, konstaterar Wallström. Hon ser det framför allt som en respekt för den tidigare svenske FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjöld, men också för Sverige. Hon påminner om att Dag Hammarsköljd var en modig generalsekreterare och att han också var en bergsklättrare.

- Man kan kanske tänka sig att det här är ett berg att bestiga just nu, Syrienfrågan.

TT

Fakta: ESS

Sverige och Danmark är värdländer för European Spallation Source (ESS) som håller på att byggas i Lund. Byggkostnaden blir 1,84 miljarder euro, varav värdländerna ska stå för nästan hälften.

Syftet är att skapa neutronstrålar, som kan användas i utforskandet av olika material. Förhoppningen är att det ska leda till framtida upptäckter inom exempelvis nanoteknologi, life science, läkemedelsområdet, materialvetenskap och experimentell fysik.

Anläggningen ska vara färdig att tas i bruk år 2023.

Källa: ESS

Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har totalt 15 medlemsländer. Fem av dem är permanenta medlemmar och har vetorätt: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

De andra medlemländerna röstas in två år i taget och på en sådan plats sitter Sverige under 2017 och 2018. Övriga nio medlemsländer just nu är: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.

Alla FN:s medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och att genomföra dem.

Säkerhetsrådet ägnar sig enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. Säkerhetsrådet har rätt att å alla FN:s medlemsländers vägnar agera för att bibehålla internationell fred och säkerhet.

Källa: www.un.org/en/sc

Fakta: Ambassadörerna i FN:s säkerhetsråd

USA: Nikki Haley

Ryssland: Vassily Nebenzia

Kina: Ma Zhaoxu

Frankrike: François Delattre

Storbritannien: Karen Pierce

Sverige: Olof Skoog

Bolivia: Sacha Sergio Llorentty Soliz

Ekvatorialguinea: Anatolio Ndong Mba

Etiopien: Tekeda Alemu

Kazakstan: Kairat Umarov

Kuwait: Mansour Ayyad SH A Alotaibi

Nederländerna: Karel J.G. van Oosterom

Peru: Gustavo Meza-Cuadra

Polen: Joanna Wronecka

(Elfenbenskustens FN-ambassadör har nyligen avlidit)

ANNONS