Arbetsplatsen – eller rättare sagt dess könsfördelning – har betydelse för risken att du skiljer dig, visar forskning.
Arbetsplatsen – eller rättare sagt dess könsfördelning – har betydelse för risken att du skiljer dig, visar forskning.

Arbetsplatsen påverkar risken för skilsmässa

Könsfördelningen på din arbetsplats påverkar sannolikheten för att du skiljer dig. Högutbildade män löper störst risk att kasta in ringen.

ANNONS
|

Klichéerna är många; allt ifrån den sexiga assistenten till den hypervirile manlige kollegan som slår klorna i den redan stadgade kollegan.

Det må vara filmens och böckernas värld. Men faktum är att arbetsplatsen – eller rättare sagt dess könsfördelning – har betydelse för risken att du skiljer dig.

Det visar en studie där forskare vid Stockholms universitet har analyserat de som ingick heterosexuella äktenskap i Danmark mellan åren 1981 och 2002.

- Våra data visar att om du är en man som arbetar inom en bransch med fler kvinnor än män, eller en kvinna som arbetar i en mansdominerad bransch är sannolikheten för skilsmässa större, än om du inte gör det, säger Caroline Uggla, en av forskarna bakom studien, doktor i antropologi och forskare vid Stockholms universitet, till TT.

ANNONS

Störst bland män

Orsakerna till varför man skiljer sig är ofta flera, men framför allt komplicerade. Trots det vet man sedan tidigare att det finns en rad faktorer som ökar eller minskar sannolikheten för att ett äktenskap ska hålla; som hög eller låg utbildning, hur gammal man var när man gifte sig, om man har barn eller inte och huruvida du lever i en storstad eller på landsbygden.

- Utöver och oberoende av de faktorer vi redan känner till, finns det alltså även ett samband med den relativa könsfördelningen, säger Caroline Uggla.

Sambandet, berättar hon, är som allra tydligast bland högutbildade män. De löper allra störst risk att skilja sig, om de jobbar inom en bransch där det företrädesvis finns kvinnor.

Mer attraktiva

- Det var överraskande, eftersom en högre utbildningsnivå i sig är associerat med en lägre risk för skilsmässa. Man kan tänka sig att den högre utbildningen är kopplat till att ha tillgång till mer resurser, kanske högre status och att det gör dem mer sannolika att ingå i en ny relation, säger Caroline Uggla.

ANNONS

- För högutbildade kvinnor, däremot, var det precis tvärtom. Det var mindre sannolikt att de skulle skilja sig, jämfört med kvinnor med lägre utbildning i mansdominerade branscher.

Däremot kunde forskarna inte se orsakerna bakom skilsmässan eller ens om det finns ett orsakssamband. Forskarna kan alltså inte säga om det är könsfördelningen i sig som är orsaken till att skilsmässorna är flera, eller om det är något annat.

- Vi ser bara att det finns ett samband, inte om de skiljer sig på grund av att de träffat någon ny på arbetsplatsen eller inte, säger Caroline Uggla.

TT

Fakta: Svenska skilsmässor

Under 2017 ingicks 52497 äktenskap i Sverige, samtidigt som 24210 slutade med skilsmässa. Under 2013 var cirka 52000 barn med om en separation.

Källa: Statistiska centralbyrån

ANNONS