Legionellabakterier fotograferade i elektronmikroskop.
Legionellabakterier fotograferade i elektronmikroskop.

Allvarliga legionellainfektioner utreds

20 fall av en sällsynt variant av legionella har upptäckts. Folkhälsomyndigheten tror att bakterien kommer från jordhantering och trädgårdsarbete och uppmanar till försiktighet.

ANNONS
|

Under vår och sommar har 20 fall av en legionellabakterie vi sällan ser i Sverige inrapporterats. Legionella smittar vanligtvis genom vattendroppar i luften men den här varianten kommer troligtvis direkt från jorden.

- Det vi ser är ovanligt många anmälningar av en variant av legionellabakterien och det är en väldigt ovanlig smitta. Den kan orsaka legionärssjuka, en lunginflammation som kan bli mycket allvarlig och kräver antibiotikabehandling, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Trädgårdsjord analyseras

Folkhälsomyndigheten misstänker att smittan kommer från trädgårdsarbete då alla som smittats hade hanterat trädgårdsjord eller jord i påse. Risken för att bli smittad är mycket liten, enligt myndigheten men de vill ändå informera trädgårdsintresserade och andra om vad de kan göra för att vara på den säkra sidan.

- Vi vill att människor tar det försiktig om det dammar mycket. Att blöta ner jorden är bra, då minskar dammet, det handlar också om enkla saker som att tvätta händerna om man varit ute och påtat i trädgården, säger Anders Wallensten.

Värmen möjlig orsak

Sambandet mellan jordhanteringen och smittan är inte fastställd och laboratorieanalyser pågår samt ytterligare smittspårning av Folkhälsomyndigheten i samarbete med landets sjukhus. En möjlig förklaring till att så många fall dykt upp just nu är sommarvärmen och torkan.

- Det vi spekulerar i är att värmen kan ha haft den här effekten. Att bakterien trivs väldigt bra och växer till sig vid de temperaturer som uppstår i jordhögar och påsar nu. Bakterien finns i jord naturligt och kan hittas överallt, men nu kan förhållandena vara särskilt gynnsamma, säger Anders Wallensten.

ANNONS

En majoritet av de insjuknade har påträffats i Stockholms län där tretton personer har sökt vård. En del av dessa har tillfrisknat men några intensivvårdas, uppger Maria Rotzen Östlund, ställföreträdande smittskyddsläkare i Stockholms län.

- Symptomen för den som blir sjuk är som vid en lunginflammation, hög feber bland annat. Nu försöker vi genom intervjuer med de som smittats och deras anhöriga ta reda på var det här kommer ifrån, säger hon.

Fall har även rapporterats i Jönköpings län, Kalmar län och Gävleborgs län. Riskfaktorer för att råka illa ut efter att ha blivit smittad är hög ålder och rökning.

TT

FAKTA: Så kan du skydda dig

Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna.

Om påsjorden är torr, blöt ned den för att minska risken att damm virvlar upp.

Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS