Permanent förmaksflimmer är den vanligaste orsaken till stroke.
Permanent förmaksflimmer är den vanligaste orsaken till stroke.

Allt fler drabbas av flimrande hjärta

Antalet personer med förmaksflimmer ökar kraftigt. Samtidigt har bara åtta av 21 landsting ett strukturerat omhändertagande av dessa patienter. Det konstaterar patientorganisationen Riksförbundet Hjärtlung i en ny rapport.

ANNONS
|

Allt fler svenskar drabbas av en oregelbunden hjärtrytm med hastig puls, så kallat förmaksflimmer. I dag har omkring 370000 svenskar diagnosen förmaksflimmer, jämfört med "bara" 210000 personer år 2012. En orsak till detta är den allt äldre befolkningen.

Obehandlat förmaksflimmer ökar risken för både stroke och hjärtsvikt. Ett sätt att förbättra vården är särskilda flimmermottagningar med ett strukturerat omhändertagande. Analyser visar att ett sådant omhändertagande halverar dödligheten och minskar den hjärt-kärlrelaterade sjukhusvården för dessa patienter med 40 procent.

Ett strukturerat omhändertagande innebär bland annat god följsamhet till gällande riktlinjer avseende blodproppshämmande- och rytmreglerande läkemedel samt utbildning av både patienter och närstående.

ANNONS

Men enligt förbundet har bara åtta av landets 21 landsting och regioner ett sådant omhändertagande.

"Skulle Sverige helt växla över till ett strukturerat omhändertagande av förmaksflimmerpatienter skulle vi minska antal dödsfall och lidande, minska trycket på sjukvården och spara på den redan ansträngda sjukvårdsbudgeten", säger förbundsordförande Inger Ros i ett pressmeddelande.

TT

Fakta: Vanligaste orsaken till stroke

Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Tillståndet brukar delas upp i attackvis och permanent förmaksflimmer där det senare inte går över. Permanent förmaksflimmer är den vanligaste orsaken till hjärninfarkt. Det beror på att flimret försämrar blodcirkulationen i hjärtats förmak, vilket gör att det lättare bildas blodproppar. De flesta som har permanent förmaksflimmer behöver behandlas med läkemedel för att återställa hjärtrytmen.

Källa: Vårdguiden 1177

Fakta: Hela listan

Riksförbundet Hjärtlung frågade landets landsting/regioner: "I vilket skede befinner ni er i ert landsting vad det gäller strukturerat omhändertagande för flimmerpatienter?"

Så här löd svaren:

Fungerande verksamhet:

Gotland

Gävleborg

Jämtland/Härjedalen (men i nuläget haltande pga personalbrist)

Kronoberg

Skåne

Uppsala

Värmland

Örebro

Under uppbyggnad:

Blekinge

Halland

Norrbotten

Västerbotten

Västernorrland

Västmanland

Västra Götaland

Östergötland

Under planering:

Stockholm

Sörmland

Vet ej/kan ej svara:

Dalarna

Kalmar

Annat:

Jönköping (Har vårdriktlinjer som beskriver hur dessa patienter ska tas omhand)

ANNONS