Rättsexperten och den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem tror att livstidsdomen för mord mot Peter Madsen även kommer att stå sig i nästa instans, landsretten. Arkivbild.
Rättsexperten och den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem tror att livstidsdomen för mord mot Peter Madsen även kommer att stå sig i nästa instans, landsretten. Arkivbild.

Alhem: Domen ett skydd för samhället

Livstidsdomen mot Peter Madsen är inte enbart viktig för mordoffret Kim Walls anhöriga utan även för samhället, anser rättsexperten Sven-Erik Alhem.

ANNONS
|

Köpenhamns byret (tingsrätt) dömde ubåtsbyggaren Peter Madsen till livstids fängelse för mord och sexualbrott mot den svenska journalisten Kim Wall.

- Främst är domen naturligtvis av suverän betydelse för Kim Walls anhöriga, men den är också tungt vägande ur aspekten samhällsskydd. För man kan befara att en person med hans böjelse är någon som också skulle kunna drabba andra om han skulle vara på fri fot i samhället, säger Sven-Erik Alhem.

ANNONS

Dödsorsaken "har övervärderats"

Under rättegången har Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark flera gånger lyft fram att någon dödsorsak inte blivit helt fastställd. Hon ansåg att Madsen därmed enbart skulle dömas för brott mot griftefriden, vilket hennes klient har erkänt.

- Jag tycker att frågan om dödsorsaken har övervärderats av media, säger Alhem.

Han förstår att advokaten siktat in sig på dödsorsaken, men framhåller att Madsen själv har lämnat märkliga och förändrade förklaringar till varför Kim Wall dog ombord på ubåten. Förklaringar som man utan vidare har kunnat bortse från, menar Alhem.

TT: Hur viktigt har det varit att hela kroppen återfunnits för att i slutändan kunna döma Madsen för mord?

- Det är synnerligen betydelsefullt. Annars hade exempelvis hans invändning om att luckan träffat Kim Wall i huvudet åtminstone inte kunnats lämnas utan avseende.

Den svenska brottmålsadvokaten Lotta Wirén konstaterar att domstolen helt har gått på åklagarens linje gällande bevisvärderingen i fallet. Vad gäller exempelvis Madsens internetsökningar kring våld mot kvinnor framhåller Wirén att rätten verkligen tagit fasta på åklagarens bevisning.

ANNONS

- Här tar ju domstolen ett steg till och säger att de här sökningarna och filmerna han har gjort också ska visa på hur det (mordet) har gått till, säger Lotta Wirén till TT.

Tillräcklig bevisning

Hon säger att rätten har tagit fasta på rättsläkarnas utsaga om att skärskador eller kvävning möjligen kan vara en förklaring till Kim Walls död.

- Det har rätten i stort sett tagit för gott, säger Wirén.

Direkt efter domen meddelade Madsens försvarsadvokat att den kommer att överklagas till Østre landsrett (motsvarande svensk hovrätt). Alhem poängterar att ubåtsbyggaren ska betraktas som oskyldig fram dess till att domen vunnit laga kraft även i nästa instans.

- Men jag har ingen som helst anledning att tro annat än att bevisningen kommer att vara fullt tillräcklig även i landsretten, säger Sven-Erik Alhem.

ANNONS
TT

Fakta: Livstidsdomar i Danmark

Ubåtsbyggaren Peter Madsen är den 15:e brottslingen som de senaste tio åren har dömts till livstids fängelse i Danmark.

Just nu avtjänar 25 personer ett livstidsstraff i landet. Efter tolv år är det möjligt att få straffet tidsbestämt. Genomsnittstiden för de 17 personer som under åren 1984–2011 släpptes fria var knappt 17 år i fängelse.

De två livstidsfångar som i nuläget har suttit längst i fängelse är två män som i mitten av 1980-talet dömdes för mord. En av männen dömdes för ett dubbelmord på Amager strand utanför Köpenhamn 1984 och en annan man rånmördade året efter en taxichaufför i Albertslund utanför den danska huvudstaden.

Peter Madsens försvarsadvokat överklagade dock livstidsdomen omgående. Nästa instans är landsretten (hovrätten) och där är består rätten av tre domare och tre lekmän. För fällande dom ska fyra av sex ledamöter anse att Peter Madsen är skyldig.

Källor: Kriminalforsorgen, Ritzau.

ANNONS