Socialdemokraternas Urban Ahlin. Arkivbild.
Socialdemokraternas Urban Ahlin. Arkivbild.

Ahlin agerade "olämpligt"

Urban Ahlin har agerat olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare, men agerandet kan inte karaktäriseras som sexuella trakasserier. Det slår Socialdemokraternas interna utredning fast och därmed är saken utagerad, anser partiets kanslichef och Ahlin själv.

ANNONS
|

Ärendet gällde händelser för tio år sedan då Ahlin bland annat var riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för partiet. I dag är han riksdagens talman.

I en kort kommentar till TT skriver Urban Ahlin:

"Ärendet hanterades 2008 och utredaren har kommit fram till att det inte finns något ytterligare att utreda, varken vad gäller det ärendet eller i något annat avseende. Min version av ärendet 2008 har hela tiden varit densamma. Det är bra att detta nu är färdigutrett".

Utredningen har gjorts av Setterwalls Advokatbyrå som konstaterar att det inte är möjligt att i dag – tio år senare – säkert säga vad som faktiskt hänt och därmed om Ahlins agerande kan karaktäriseras som sexuella trakasserier.

ANNONS

Urban Ahlin anklagades av en tidigare kvinnlig medarbetare för att ha skickat sms med sexanspelningar. Själv har han förnekat att det finns några sådana sms.

Utredaren har intervjuat omkring 15 personer men det är bara Ahlin och kvinnan som varit direkta vittnen och kunnat berätta vad som faktiskt inträffat.

En reprimand

Utredningen har inte tagit del av sms:en men av kvinnans egna uppgifter framgår det att det inte varit fråga om sms med sexuell innebörd, står det i utredningen.

Frågan om Ahlins förehavanden under 2008 utreddes av partiet redan för sju år sedan, och ledde då till att han fick en reprimand.

Vad gäller arbetsgivarens hantering av situationen är det utredningens bedömning att situationen i huvudsak har hanterats i enlighet med gällande regelverk, står det i rapporten. Partiet får dock kritik för att kvinnan inte fått den tydliga återkoppling av vad som hände med hennes anmälan.

Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin anser att ärendet nu är utrett och avklarat.

- Vi vill lägga det här bakom oss, vi anser att den här frågan är färdigutredd, säger Hedin till TT och tillägger att partiet bedriver en massa arbete på olika nivåer, för att säkerställa ett klimat i rörelsen som alla kan känna sig trygga med.

ANNONS

- Egentligen kommer det inte fram något nytt. Utredningen konstaterar, som man gjorde redan 2008, att beteendet var olämpligt och oprofessionellt men sannolikt inte möjligt att pröva rättsligt, säger Lisa Hedin.

Be om ursäkt

Hon konstaterar att Ahlin fick en reprimand, men håller med om kritiken mot partiet att kvinnan inte fick någon återkoppling.

- Det är den stora bristen, det vill jag verkligen be om ursäkt för och det har jag gjort till henne.

- Att ingen har hört av sig till henne på tio år och berättat att det skedde samtal och delades ut en reprimand är beklagligt. Så går det i alla fall inte till i dag, säger Hedin.

ANNONS

Lisa Hedin vill inte säga om kvinnan också anser att det som hänt är utrett ordentligt, i och med utredningen.

TT

Fakta: Stormen kring Urban Ahlin

• I en artikel som DN publicerade före jul riktades stark kritik mot Urban Ahlin. 30 personer vittnade i artikeln om att han ska ha utövat härskartekniker, och en kvinna anklagar honom för sexuella trakasserier 2008.

• De nya anklagelserna mot Urban Ahlin i samband med hans uppdrag som talman i riksdagen handlar om bufflig ledarstil. En oberoende utredning om Ahlins roll som talman tillsattes efter samråd mellan riksdagspartiernas gruppledare.

• Socialdemokraterna anlitade en fristående konsult som vem som helst kunde vända sig till med uppgifter som rör trakasserier, samt anlitade en advokatbyrå.

• Urban Ahlin har hela tiden själv nekat till anklagelserna. Vad gäller anklagelser om hans ledarstil i riksdagen har han själv efterfrågat en utredning.

• Han har samtidigt meddelat att han inte kandiderar till kommande val i riksdagen.

ANNONS