Polisavspärrningar efter knivmorden i Hallonbergen. Arkivbild.
Polisavspärrningar efter knivmorden i Hallonbergen. Arkivbild.

22-åring får livstid för mord i Hallonbergen

Han berättade för polisen om vad han sett efter upptakten till ett mord i Hallonbergen, norr om Stockholm. Sex veckor senare mördades mannen och hans sambo i brutala knivattacker. Fem män döms nu för morden, varav en till livstids fängelse.

ANNONS
|

Det första mordet skedde den 22 januari i fjol på vid Karolinska vägen i Solna och började då en 25-åring besköts i ett parkeringsgarage i Hallonbergen norr om Stockholm. Skadad flydde han från platsen och försökte ta sig till Karolinska universitetssjukhuset. Nära sjukhuset prejade gärningsmännen den bil han färdades i och från mycket kort avstånd öppnade de på nytt eld mot honom. 25-åringen träffades av flera skott, bland annat i huvudet, och dog på sjukhuset.

Livstids fängelse

Äldst av gärningsmännen är en i dag 22-årig man, som av Solna tingsrätt döms till livstids fängelse för mordet på 25-åringen. Ytterligare två unga män döms till 12 respektive 10 års fängelse.

ANNONS

Bakgrunden till mordet är inte helt klarlagd.

- Motivbilden är inte helt enkel. Det är flera saker som spelar in. Det finns gamla konflikter och det finns inslag av narkotikahantering, säger åklagaren Oskar Edvardsson.

Sex veckor efter mordet på 25-åringen mördades ett gift par som bodde i närheten av parkeringshuset. Maken, en 39-årig man, hade berättat för polisen om vad han sett efter skottlossningen i garaget och åklagarna misstänker att gärningsmännen ville tysta honom. Flera personer tog sig in i deras lägenhet, blockerade kvinnans flyktväg och högg ihjäl henne med kniv. Mannen flydde men gärningsmännen hann upp och mördade även honom.

Erkända knivdåd

Under rättegången erkände 22-åringen knivmorden, men sade att han inte haft för avsikt att döda paret. Tingsrätten dömer honom likväl för mord. Utöver 22-åringen döms en man till 14 års fängelse för dubbelmordet. Den tredje gärningsmannen, som vid tillfället var 16 år, döms till sluten ungdomsvård i tre år.

- 22-åringen har varit en ledargestalt och han har enligt vårt förmenande varit drivande i de här tre morden, säger Oskar Edvardsson.

ANNONS

Livstidsdomen kom inte som någon överraskning för 22-åringens advokat Carla Pantzar, då tingsrätten redan tidigare meddelat att man ser mannen som skyldig till de tre morden och det finns ett rättspsykiatriskt utlåtande som säger att han inte led av någon allvarlig psykisk störning vid brotten.

- Utifrån det har jag förståelse för att tingsrätten bestämmer påföljden till livstid. Men min klient har en position i målet som går ut på att han inte har med mordet den 22 januari att göra över huvud taget, säger Carla Pantzar.

Totalt var åtta personer åtalade för morden, men tre av dem frias från mordmisstankar då tingsrätten finner att åklagaren inte kunnat bevisa att de var inblandade i de brotten.

Oskar Edvardsson utesluter inte att åklagarna kommer att överklaga tingsrättens dom.

TT

Fakta: Domen

En 22-årig man (var 21 vid brotten) döms till livstids fängelse för mordet på 25-åringen och dubbelmordet. Han döms även för grovt övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott.

En 21-åring (var 20 vid brotten) döms till fängelse i 14 år för dubbelmordet, samt medhjälp till detta. Han frias för mordet på 25-åringen.

En 21-årig man (var 20 vid brottet) döms till 12 års fängelse för mordet på 25-åringen, samt grovt vapenbrott.

En 20-årig man döms till fängelse i 10 år för mordet på 25-åringen.

En 17-åring (var 16 år vid händelsen) döms till sluten ungdomsvård i tre år för dubbelmordet, samt vållande till annans död.

Totalt åtalades åtta personer för morden. Tre män frias från mordanklagelserna. Tingsrätten var oenig i sin dom. En av nämndemännen ville fälla samtliga för morden.

Källa: Solna tingsrätt

ANNONS