Föraren och passageraren i timmerbilen har klarat sig utan allvarliga skador, men skadeläget för lokföraren är oklart. Denne lyckades kasta sig ur loket före kollisionen.
Föraren och passageraren i timmerbilen har klarat sig utan allvarliga skador, men skadeläget för lokföraren är oklart. Denne lyckades kasta sig ur loket före kollisionen.

Över en veckas trafikstörningar efter tågkrock

Det kommer ta lång tid att röja upp efter kollisionen mellan ett godståg och en timmerbil i Västmanland. Trafikverket räknar med minst en och en halv veckas störningar i tåg- och biltrafik. Halka tros ha varit en faktor bakom olyckan.

ANNONS
|

Timmerbilen var på väg med en leverans till sågen i Karbenning när den fastnade – mitt i järnvägskorsningen vid Hökmora, drygt en mil söder om Avesta.

- Det var halkan som ställde till det. Det var fruktansvärt halt på platsen, säger Lars Westerfors, räddningsledare på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, till TT.

Kort därefter började bommarna fällas ner. Lyckligtvis hann personerna i fordonet hoppa ur innan tåget dundrade in, och de två klarade sig utan fysiska skador.

ANNONS

- De hann springa kanske 15 meter innan det small, säger Lars Westerfors.

Förstört spår

Även lokföraren lyckades kasta sig ur tåget före kollisionen och har förts till sjukhus med oklara skador, uppger polisen.

Det urspårade loket ligger totalkvaddat vid sidan av spåret och timmer är utspritt vid platsen. Krocken har också lett till skador på 300 meter tågspår, tre förstörda kontaktledningsstolpar och nedrivna ledningar enligt Trafikverket.

- Reparationsarbetet kommer att ta tid. Prognosen är att det är färdig om tidigast en och en halv vecka, säger Mona Huovinen, presskommunikatör på Trafikverket.

Inställda tåg

Under den tiden är tågtrafiken mellan Karbenning och Avesta Krylbo helt avstängd. Trafiken mellan Hallsberg och Gävle kommer samtidigt att drabbas av störningar och förseningar i båda riktningarna.

Vidare hålls väg 755 mellan Olsbenning och Hökmora avstängd, liksom näraliggande väg 759.

Haverikommissionen är på plats för att försöka utreda vad som orsakat olyckan. Under tiden vill Trafikverket inte spekulera i om det varit halkan – och därmed eventuellt bristande underhåll – som legat bakom att timmerbilen fastnade på spåret.

ANNONS

- Det är helt omöjligt att säga i nuläget, säger Mona Huovinen.

TT

ANNONS