Även Frankrike skickar brandflygplan

De två italienska brandflygplanen vattenbombar för fullt i Lillhärdal i Jämtlands län och i Ljusdal i Gävleborg. Nu skickar även Frankrike två plan av samma typ. Samtidigt försvårar vinden släckningen på många håll, bland annat i Älvdalen i Dalarna.

ANNONS
|

De två franska brandbekämpningsflygplanen beräknas landa på Örebro flygplats inom det närmsta dygnet, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Planen är av samma modell som de italienska och kan ta 6 000 liter vatten åt gången.

"Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet. Därför väljer vi nu att för tredje gången i sommar begära stöd från EU med brandbekämpningsflyg som kan stötta räddningstjänsten vid behov", säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering, i ett pressmeddelande.

Vattenbombar i Jämtland

Det första italienska flygplanet anlände till Jämtland vid lunchtid för att börja vattenbomba. Områdena vid jämtländska Fågelsjö-Lillåsen och Lillhärdal bedöms ha de största bränderna i landet. Runt 3 000 hektar brinner.

ANNONS

- Vi prioriterar branden i Jämtland först eftersom den är störst och den har den snabbaste spridningseffekten, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.

Branden nära byn Kårböle i Ljusdals kommun i Gävleborg har tilltagit i vinden och omfattar minst 1 500 hektar. Det brinner även vid byarna Enskogen och Ängra.

- Det är så kraftiga brandförlopp och branden sprider sig så pass snabbt att vi inte kan ha personal på vissa platser, säger Hans Nornholm, skadeplatschef vid Gävleborgs räddningstjänst.

Polisen meddelar att det andra italienska flygplanet påbörjade vattenbombning där under eftermiddagen. Personer i området uppmanas att respektera avspärrningarna och undvika sjöarna Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön.

Länsstyrelsen i Jämtland har gått ut med en liknande varning.

"Vid Orrmosjön i Härjedalen kommer ett plan att hämta vatten från och med i dag och på obestämd tid framåt. Uppehåll dig alltså inte i sjön och flyg inte över den."

"Det kan bli kritiskt"

Räddningstjänsten har återigen tappat kontrollen över branden vid Trängslets skjutfält i Älvdalen i Dalarna – där alla som bor i den berörda trakten har evakuerats. Elden har spridit sig över begränsningslinjerna i det nordvästra brandområdet.

- Räddningspersonal har dragit sig tillbaka. Ytterligare en helikopter har satts in i arbetet. Totalt arbetar nu fem helikoptrar med släckningsarbetet, säger Lotta Andersson vid Mora brandkår.

ANNONS

Vinden väntas dessutom tillta under onsdagskvällen.

- Det kan bli kritiskt. Räddningstjänsten sätter nu in skördare för att skapa en brandgata för att skärma av brandområdet.

Byar utryms i Nordmaling

Det brinner även i Västerbotten. Boende som befinner sig i närheten av bränderna i Högbränna och Tallberg i Nordmalings kommun uppmanas att evakuera. Ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, har gått ut.

- Det har tänt på flera håll i markerna längs med järnvägen och det sprider sig rejält. Det är ungefär en kilometer längs med rälsen. Vi har en väg som begränsningslinje och målet är att hålla vägen, säger Lars Kinnunen, räddningschef vid Räddningstjänsten Nordmaling.

- Vi har en helikopter som hjälp.

Branden uppstod på onsdagsförmiddagen. Kinnunen vet inte hur många personer som berörs.

- Det är två utspridda byar, ett 20-tal fastigheter totalt. Ingen är i omedelbar fara men det är otrevlig rök.

Räddningstjänsten i Norrbotten bekämpar nio separata bränder. Vid Lapmoberget i Vidsel rasar en omfattande brand som hemvärnssoldater och brandmän försöker få kontroll över med hjälp av två helikoptrar och en grävmaskin, rapporterar Piteå-Tidningen.

Fakta: Skogsbränderna i siffror

Enligt SOS Alarms sammanställning klockan tre på onsdagseftermiddagen hanterades totalt 44 terrängbränder runt om i landet. Hittills i juli har det varit tre gånger så många bränder jämfört med motsvarande period förra året.

Totalt har nio viktigt meddelande till allmänheten, VMA, har utfärdats med anledning av bränderna, också det rekord.

Försvarsmakten bidrar med två helikoptrar, över 500 personer – merparten hemvärnssoldater – samt egen brandkår och persontransporter med Herculesplan.

Polisen i region Mitt får förstärkning med poliser från polisregionerna Öst, Väst, Syd och Stockholm. Polisen hjälper räddningstjänsten med avspärrningar, trafikdirigering och evakueringar.

Norge ska skicka ytterligare fyra helikoptrar, utöver de sex som redan är i Sverige.

Danmark skickar 22 brandmän till Sverige under torsdagsmorgonen.

Källa: TT

ANNONS