Bildtext: Blött värre. Det här är en syn som riskerar att bli allt vanligare i framtiden. Fotograf är Jari Välitalo.
Bildtext: Blött värre. Det här är en syn som riskerar att bli allt vanligare i framtiden. Fotograf är Jari Välitalo.

Nytt klimat kräver nya grepp

Kraftiga stormar dyker upp allt oftare. Och i dess kölvatten kommer översvämningarna. Petra Sörman, miljökonsult på WSP, menar att det är hög tid att börja klimatsäkra Halmstad.

ANNONS
|

– Det är dyrt att göra alla de här förändringarna. Men det är ännu dyrare att låta bli, säger Petra Sörman, miljökonsult på WSP.

Hon har pluggat till miljöstrateg. Och när det var dags att välja ämne för examensarbetet föll det sig naturligt eftersom Gorm precis härjat som värst i stan.

– Vi pratar så mycket om att vi måste minska utsläppen, men det räcker inte, även om vi gör det så måste vi vidta åtgärder för att klimatsäkra samhället, säger hon.

Klimatet på vårt klot förändras. Och det i allt snabbare takt. Utsläppen av fossila bränslen gör att temperaturen stiger och när temperaturen stiger, då smälter Arktis och Grönland. Och när Arktis smälter då stiger havsnivån. Men parallellt sker också en rad andra förändringar. Temperaturstegringen i sig ökar nederbörden under vissa perioder samtidigt som vi kan förvänta oss långa perioder med torka och värme under somrarna.

ANNONS

– Det här är ingenting jag fokuserat på. Men för att invånarna i Halmstad ska må bra måste man också tänka på att skapa effektiva kylsystem för sjukhus, äldreboenden och skolor till exempel.

Det gäller också att skapa gröna oaser, kanske genom gröna väggar och tak, eftersom det svalnar av och skänker fukt när hettan dallrar mellan betongväggar och asfaltgator.

En annan, minst lika stor utmaning för kommunen är det allt högre vattenståndet.

– Nu har vi en storm av Gorms styrka ungefär en gång vart femtionde år. Men år 2100 kommer en sådan storm att dyka upp en gång vartannat år.

Och vi vet ju vad som hände när Gorms vindbyar piskade in Nissans vatten mellan Tullkammarkajen och Söder i Halmstad. Källare efter källare svämmades över samtidigt som Slottsbron var farligt nära att hamna under vatten.

– Nu planerar man ytterligare 600 bostäder på Tullkammarkajen och ännu har man inte börjat planera för det här i kommunen.

Under sitt examensarbete har hon utgått ifrån de klimatscenarier som finns och räknat på vilka konsekvenser man kan tänka sig i framtiden. Beräkningarna visar att det finns ett par olika alternativ för att skydda bebyggelsen på Tullkammarkajen och Söder från ständiga översvämningar.

ANNONS

Där man planerar bebyggelse kan man höja hela området genom att forsla dit en massa fyllnadsmaterial och bygga upp en fiktivt högre landlinje. Ungefär så som man gjort vid Nissastrand. Söder är lite knivigare eftersom bebyggelsen redan finns.

– Det man kan göra där är ju att bygga vallar, men det är inte helt enkelt eftersom det krävs ganska breda vallar för att de ska få effekt och den platsen finns inte riktigt.

Petra Sörman ser också en annan möjlig lösning. Den går helt enkelt ut på att skapa en port som gör att man kan stänga till öppningen in till Nissan dagar när vinden viner och vågorna piskar alltför intensivt.

– Det är kanske det alternativ jag tycker skulle vara bäst eftersom vallar överallt kan förstöra en del av känslan och närheten till vatten som ju är en del av det vill åt.

Men är det här en lösning som finns och fungerar?

– Ja den finns redan på flera andra platser i världen, så det är befintlig teknik som man vet fungerar.

Oavsett vilken väg man väljer att gå kommer det förstås att kosta en ordentlig slant. Enligt de beräkningar Petra gjort skulle slutsumman landa på omkring 390 miljoner. Men alternativet att sitta still i båten och inte göra något skulle bli ännu dyrare. 500 miljoner skulle kostnaderna för att reparera, renovera och återställa landa på.

ANNONS

– Och då har jag räknat lågt. Jag har bara räknat med det som man absolut vet kommer att hända. Om en bro dras med eller om reningsverket vid Västra stranden bräddas, då har jag inte räknat på vad det skulle kosta.

– Jag tycker därför att det är väldigt viktigt att man börjar ta den här frågan på allvar. Det handlar om så mycket, inte minst förtroendet från alla Halmstadbor, säger Petra Sörman.

Fakta: Klimatet

  • Med klimat menas de genomsnittliga väderförhållandena under en längre tid.
  • Mätningar visar att sedan 1900-talets början har medeltemperaturen ökat med cirka 0,9 grader.
  • Enligt FN:s klimatpanel har vart och ett av de tre senaste årtiondena på jorden varit varmare än samtliga tidigare årtionden sedan 1850.
  • Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären har stigit till nivåer utan motsvarighet under åtminstone de senaste 800 000 åren. Koncentrationen av koldioxid har ökat med 40 procent sedan förindustriell tid.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS