Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vapenhärva kopplas till fyra villainbrott

Fyra inbrott ligger till grund för den vapenhärva som polis och åklagare håller på att nysta upp. Vid två av inbrotten stals vapenskåp.

Sju män från Laholm – den yngste av dem 20 år och den äldste 27 – sitter häktade, misstänkta för flera brott som rör vapen.

I botten på historien finns fyra bostadsinbrott där gärningsmännen siktat in sig på vapenskåp och i en del fall kommit över vapen eller vapendelar.

Tre av inbrotten har begåtts i Laholms kommun. I Årnaberga den 5 maj, i Mellbystrand den 2 oktober och i Mästocka den 5 oktober.

Stölderna hade högst varierande framgång.

  • Från en bostad i Årnaberga fick tjuvarna med sig ett 150 kilo tungt vapenskåp. 
  • I Mellbystrand misslyckades gärningsmännen med att ta loss vapenskåpet. De fick ändå med sig vapendelar, men ska i gengäld ha blivit filmade av en övervakningskamera.
  • Vid inbrottet i Mästocka blev gärningsmännen påkomna och de kunde senare gripas av polis.
  • Det fjärde inbrottet sticker ut i mängden. Det begicks den 10 juli i ett hus i Bollebygd där en sportskytt bor. Ett vapenskåp innehållande både kul- och hagelgevär samt ammunition stals. Vapnen ska ha haft ett värde på ett sexsiffrigt belopp.

Åklagare Klas Lundgren leder förundersökningarna.

– Exakt vad som försvunnit vid inbrotten vill jag inte gå in på, men jag kan säga att vid två av dem har det försvunnit vapen, säger han.

Bland brottsrubriceringarna finns, förutom grovt vapenbrott och grov stöld, också häleri. Kan häleri även omfatta vapen?
– Både och. Om det stjäls vapen och någon har det kan det vara både ett vapenbrott och häleri. Ett vapenbrott är ett brott mot samhället, ett häleri är ett brott mot den som äger sakerna.
– Det kan ju också vara så att om man begår ett inbrott för att stjäla vapen kanske man tar sig för att stjäla även något annat, tillägger Lundgren.

Som HP tidigare berättat började polisen nysta upp härvan i augusti. Då ertappades två män i Eldsberga med ett ljuddämparförsett gevär och en mängd ammunition i bilen.

Senare har polisen genomfört ett flertal husrannsakningar på olika adresser. En av dem finns i Veinge.

Där huserar ett företag och där är också två av de nu misstänkta folkbokförda. Tre män misstänks för grovt vapenbrott som ska ha begåtts där på olika datum under hösten.

– Ett vapen beslagtogs där den 3 oktober, säger Klas Lundgren.

Han bekräftar också att man hittat vapen på en annan adress i Laholm, på Timjangången.

Mycket mer än så har åklagaren inte att säga.
– Det sitter personer häktade. Det finns också andra som kan misstänkas men som inte är häktade, och som läser tidningen. Jag vill inte tillföra dem mer information.

Kan det bli fler frihetsberövade?
– Det är omöjligt att svara på.

Förundersökningen har sinkats av köer på Nationellt forensiskt center, dit olika föremål skickats för analys.

– Det är beklagligt för alla parter, anser Klas Lundgren.

Tror du att åtalen blir färdiga i år?
– Jag hoppas det. Men jag vågar inte svära på det.

MEST LÄST