Avgående ordförande. Pernilla Andersson tänker lämna styret i Mellbystrands vägförening. Hela föreningens existens ifrågasätts inför årsmötet.
Avgående ordförande. Pernilla Andersson tänker lämna styret i Mellbystrands vägförening. Hela föreningens existens ifrågasätts inför årsmötet.

Vägföreningen kan lägga ned sig själv

Mellbystrands vägförening är huvudman för de flesta av ortens gator. Samtidigt som kommunen utreder ett övertagande av vägnätet funderar föreningen på sin egen existens.

ANNONS
|

Vägföreningarna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand (vilande) är de största väghållarna i kustområdet. Tillsammans är de huvudmän för över tio mil gator.

Men det är mest på papperet. Vägföreningens resurser är mycket små, och i praktiken är det kommunen som sköter gatorna.

Och då vore det bäst om kommunen också blev huvudman, menar Pernilla Andersson, ordförande i Mellbystrands vägförening.

– De här samfälligheterna bildades på 1950-talet. I dag är Mellbystrand ett samhälle precis som Laholm och borde inte hanteras annorlunda, säger hon.

Med bara formell rådighet över vägarna – och knappt det, föreningen tog tag i frågan om ”smitvägen” på Mellbyvägen men tycker att kommunens respons var mycket seg – funderar styrelsen på om föreningen alls ska finnas kvar.

ANNONS

Frågan om att vara eller inte vara lär tas upp vid årsmötet i juli.

– Det är uppe på agendan. Hela styrelsen kommer att avgå i år, säger Pernilla Andersson.

Är det frågan om smitvägen som fått er att fundera på nedläggning eller hade det blivit så i alla fall?

– Det hade blivit så i alla fall.

Tror du att föreningen läggs ned i år?

– Det finns juridiska aspekter på det. Det är en fråga som måste beredas noga.

Per Mårtensson är driftchef på kommunen. Han anser också att det vore önskvärt att låta kommunen bli huvudman för gatorna vid kusten.

Däremot vill han inte att föreningen läggs ned.

– Det vore olyckligt om vägföreningen upphör. Vi utreder huvudmannaskapet och ett övertagande blir besvärligt om vi inte har en motpart, säger Mårtensson.

Att skifta huvudman för alla dessa gator kommer att ta flera år i anspråk. Bland annat handlar det om mängder av lantmäteriförrättningar som måste göras.

ANNONS

Per Mårtensson håller upp en morot för att i någon mån locka föreningen att fortsätta:

– En motpart har möjlighet att trycka på för olika vägsatsningar i utbyte mot marken. Utan motpart finns inte den dialogen, säger han.

Smitvägen, då? Jo, efter mer än ett halvårs tystnad lovar nu Per Mårtensson att den kommer att stängas för genomfartstrafik som vägföreningen önskat.

– Vi kommer att återskapa det som det var tidigare. Det blir genomfartsförbud ända från Maxis infart, säger han.

ANNONS