Engagerad. Vattenvårdaren Per Ingvarsson är bekymrad över situationen i Lagan. Om tio år kan flodpärlmusslan vara utrotad i ån.
Engagerad. Vattenvårdaren Per Ingvarsson är bekymrad över situationen i Lagan. Om tio år kan flodpärlmusslan vara utrotad i ån.

Utrotning är nära för Lagans pärlmusslor

Den fridlysta flodpärlmusslan finns ännu kvar i Lagan, men läget är akut. Då det inte finns några naturliga vandringsvägar kvar är djurlivet i ån väldigt hotat och sker inga åtgärder kan musslan vara helt utrotad i Lagan om bara några år.

ANNONS
|

Under söndagen genomfördes en exkursion, en form av studieresa, längs med Lagan på initiativ av Naturskyddsföreningen. Med start vid kraftverket i Karsefors ledde vattenvårdaren Per Ingvarsson en vandring längs med ån och berättade om den problematiska situation som uppstått för djur- och naturlivet efter byggandet av vattenkraftverk.

Flodpärlmusslan är beroende av laxen, då laxyngel är den primära födan, och när laxen får sämre förutsättningar att leva i ån så blir det en dominoeffekt som drar med även musslorna.

– Det finns inte längre några fiskvägar alls i Lagans huvudfåra och inte heller någon minimitappning i de gamla fårorna, så det finns ingen möjlighet för laxen att leka i framtiden. Man har tagit bort de möjligheterna, något som vi vill ändra på för att få ett levande ekosystem, säger Per Ingvarsson.

ANNONS

Det är ett komplext problem, men en lösning som vattenvårdaren lägger fram är helt enkelt att riva det nedre kraftverket i Lagan.

– Det är lite drastiskt, men det måste det vara i dagsläget. Flodpärlmusslan kommer vara utrotad om tio år om inget händer. Det är akuta åtgärder som behövs, säger Ingvarsson.

Tar man bort Laholms kraftverk ska man enligt Ingvarsson få åtta kilometer strömsträcka, något som hade gjort underverk för djur- och naturlivet.

– Och ett bättre djurliv genererar arbetstillfällen i framtiden. Man får ett bättre laxfiske, ett levande vattendrag och framtidstro för landsbygden. Man kan få en hel del intäkter från turismen genom att ha åtta kilometer strömsträcka. Det finns ingen annanstans i Halland, säger Ingvarsson.

Falkenbergs kommun har tidigare genomfört ett projekt på samma tema. Hertingprojektet gick ut på att dammen vid Hertingskraftverk revs och ersattes med två vinkelfällda överfallsdammar, vilket möjliggjorde en naturlig fiskväg för både upp- och nedvandring av fisk och andra vattenlevande organismer.

Kraftverket finns fortfarande kvar, men med en lägre kapacitet än tidigare.

ANNONS