Två byar trampar tandem för cykelvägen

Bybor från Hasslöv och Östra Karup möttes i går på väg 115 i en gränsöverskridande manifestation för att få en cykelväg mellan orterna.

ANNONS
|

– Vi gör det här för att uppmärksamma behovet av en cykelväg. Vi har hållit på i evinnerliga tider, men det händer ingenting. Nu tyckte vi att det var dags att göra något riktigt av det, säger Ameli Karlsson, vice ordförande i Hasslövs byalag.

Byarådet i Östra Karup var medarrangör. En namninsamling pågår, både digitalt och på papper, för att de inblandade myndigheterna ska komma till skott.

–Vi har 148 digitala påskrifter och ett 40-tal på papper hittills. Det tycker jag visar att intresset är stort. Inte bara från båda hållen här, utan också från närorter som Skummeslöv, Hemmeslöv och Våxtorp, säger Jenny Friström.

ANNONS

S-politikern Bo Tengqvist kom från Skummeslövsstrand på cykel, iförd en gul varselväst med texten ”Ja till gc-väg Hasslöv Östra Karup”.

– Jag brinner för detta. Som politiker kan man inte lova utan att något händer, säger Bo Tengqvist.

Tre Moderatkvinnor var också på plats. Laholms kommunråd Elisabet Babic (M) berättade om ett samtal hon haft med sin motsvarighet i Båstad för två år sedan.

– Det svaret vi fick från Bo Wendt då var att de måste fixa en cykelväg till Förslöv först.

Hon är inte nöjd med det.

– Här måste vi göra en gemensam avsiktsförklaring från båda kommunerna till Trafikverket Syd och Väst. Det är statens väg och vi får inte göra något själva, säger Elisabet Babic.

Många barn och vuxna hade pumpat cykeldäcken och knäppt på sig hjälmen för att delta.

–Vi sade att det är fri cykling mellan klockan tio och elva. Man kan cykla när och hur långt man vill, för att det ska passa alla, säger Ameli Karlsson.

ANNONS