Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Tusentals kom till åkern för att uppleva traktorpulling

Vrålande motorljud och tjock svart rök drar folk. Tusentals människor var med och hejade fram vinnare i Laholms Plöjningsfestival i Mellby på lördagen.

Tävlingen började för 30 år sedan som en lek mellan unga bönder med undertonen att lära dem plöja snygga rader på åkern. 
Nu är den en motorsport för hela familjen med tyngdkraft på traktorpulling. Folk trängdes utanför staketen för att se extrema hemmatrimmade lantbrukstraktorer på upp till 3 000 hästkrafter dra en belastningstyngd så långt som möjligt. Ju längre och tyngre traktorerna kunde dra desto mer ljud, lukt och vibrationer åstad kom de till publikens stora jubel.
– Intresset växer enormt i alla åldrar, från barn till pensionärer. Barn tävlar med exempelvis gräsklipparmotorer. Sporten är enkel att komma igång med för den som är intresserad av motorer och har en uttjänt traktor hemma på gården. Man kan växa med sporten utan att behöva investera en massa pengar, säger Thomas Alexandersson, ordförande i Hallands Traktorpullingklubb som är arrangör av den årliga plöjningsfestivalen. 


Traktorpullingen på specialgjort underlag var också tävlingsgrenen med flest deltagare och de kom från hela Norden. En annan tävlingsgren var den traditionella plöjningen som ställde krav på precisionsarbete för så raka fåror som möjligt.
Anton Olofsson från Gotland var en av tre traktorförare som tävlade i hastighetsplöjning, det vill säga plöja mark så snabbt som möjligt. Han kom dit för att vinna för tredje gången. Och minsann, knep han inte segern även det här året.
– Det är väldigt roligt att titta på tävlingen och då tänkte jag att det måste vara minst lika roligt att tävlingsköra, säger Anton Olofsson som är skogsentreprenör och motorintresserad.


Nöjd var också Magnus Magnusson i Mellby som äger markerna där traktorfestivalen hållits de senaste åren. Dagen före hade han skördat majsen på åkern där grenarna i plöjning hölls.
– Och nu blir marken plöjd också, det är jättebra, säger han. 

MEST LÄST